Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Opravy zámeckých fasád – poslední etapa

V letošním roce se bude opravovat poslední část fasády bystřického zámku, a sice celá západní část a zbývající jihozápadní část. Rekonstrukce fasád tím bude kompletně dokončena.
Opravy fasády zámku a předzámčí a také střešních konstrukcí a krytiny byly prováděny od roku 1997 v rámci programu „Záchrana architektonického dědictví“ Ministerstva kultury ČR. Některé fasády byly opravovány jako celek, některé jsme byli nuceni z finančních důvodů (konkrétně podle výše obdržené dotace) rekonstruovat postupně, po etapách.

K poslední etapě oprav

Město mělo podány dvě žádosti – jednu na Ministerstvo kultury ČR (MKČR) a druhou (výhodnější po stránce výše poskytované dotace) na Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v rámci programu „Podpora revitalizace bývalých vojenských objektů“. Na MMR jsme s  žádostí podanou na rok 2011 uspěli a v tomto programu by město rádo pokračovalo i v příštím roce.


Ve výběrovém řízení (práce malého rozsahu) bylo obesláno celkem pět firem, které také podaly své cenové nabídky. Rada města na svém zasedání rozhodla, na základě doporučení výběrové komise, uzavřít smlouvu s vítěznou firmou MORAVASTAV Kroměříž, spol. s r. o., za nabídnutou cenu 5.656.883 Kč, vč. DPH. Tato částka  bude financována z dotace MMR ve výši 4.242.663 Kč a z vlastních zdrojů ve výši 1.414.220 Kč.


Tentokrát půjde o celkem složitou etapu rekonstrukce, hlavně pokud jde o část jihozápadní. V tomto případě se jedná o fasádu značně poškozenou dřívějšími „opravami“. Práce na fasádě  zahrnují  repasi kamenného  soklu,  dále repasi kovářských prvků, okenních mříží a sklepních okýnek a repasi meziokenních mříží. Součástí prací na fasádě je výměna 52 ks dvojitých dřevěných oken vč. 2 ks dřevěných zárubní a dveří, výměna oplechování říms a okenních parapetů z měděného plechu, výměny dešťových žlabů a svodů z měděného plechu. Pod repasovaným soklem bude proveden okapový chodník, vč. technodrénu, aby byly základové kamenné konstrukce chráněny před vlhkostí. Jako v předcházejících etapách bude provedeno odstranění nesoudržných omítek a proškrabání spár. Na takto připravené zdivo bude nanesena hloubková penetrace, dále do výšky 4 m budou provedeny sanační omítky po příslušných vrstvách a nad nimi na očištěné zdivo naneseny hrubé vápenné omítky. Nakonec budou vytvořeny štukové omítky, včetně barevného řešení. Je samozřejmé, že na omítkách budou obnoveny veškeré zdobné prvky – šambrány, bosáže atd.
Práce zahájí zhotovitel v měsíci květnu 2011 a stavba bude dokončena v termínu 31.10. 2011.

Zd. Šrom



Design By Macik