Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



25. výročí založení sportovního minigolfu v Bystřice pod Hostýnem (1985–2010 – 5. část)

Rok 2009 byl bohatý na úspěchy v soutěžích jednotlivců. Vynikající žák Jiří Solař vyhrál i na nejdůležitějších a nejkvalitnějších turnajích téměř vše, co se vyhrát dalo. Zvítězil na turnajích Grand Prix (GP) v Bystřici pod Hostýnem, v Plzni a v Kopřivnici. Vyhrál i na Moravia Tour (MT) v Olomouci a v Holešově se stal mistrem Moravy a Slezska. Kromě toho vyhrál i tři oblastní turnaje.

Dařilo se i ženám. Lenka Doleželová vyhrála GP v Plzni, Silvie Švehlíková zvítězila na GP v Kopřivnici a Kateřina Tietzová vybojovala prvenství na MT v Brně-Bohunicích. Nejvíce se však prosadila Petra Kouřilová. Vyhrála na GP v Bystřici pod Hostýnem a v Holešově, první byla i na MT v Olomouci. Žákyně Alena Doleželová byla první na GP v Plzni.

Úspěšní byli i muži. Ondřej Mlčoch zvítězil na GP v Holešově. Mojmír Krecl vyhrál na MT v Olomouci a Martin Mlčoch vybojoval prvenství na MT v Kopřivnici a v Brně-Bohunicích.

Na mistrovství České republiky v Rakovníku vybojovali golfisté 1. DGC Bystřice pod Hostýnem čtyři tituly mistrů republiky. K. Tietzová vyhrála soutěž žen, J. Solař zvítězil v kategorii žáků a prvenství dále vybojovaly dva bystřické týmy. Bylo to družstvo žen v sestavě Kouřilová, Švehlíková a Tietzová a družstvo žáků ve složení Solař, Novák a A. Doleželová, které tím obhájilo své prvenství v r. 2008 v Chebu ve stejné sestavě.

Na mistrovství světa dospělých v dánském Odense obsadila Kouřilová 23. místo. Na mistrovství Evropy juniorů v německém Waldshutu obsadil Solař 28. místo jako druhý nejlepší ze sedmi reprezentantů ČR. Na 45. ročníku Poháru mistrů evropských zemí družstev v lichtenštejnském Vaduzu obsadilo družstvo žen 1. DGC Bystřice pod Hostýnem 8. místo. A byly u toho všechny čtyři: Kouřilová, Švehlíková, Tietzová a L. Doleželová. Hrálo se jen na betonových drahách a to bylo velkou nevýhodou pro bystřické hráčky.

Sezonu 2009–2010 v extralize zahájilo družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem A skvěle. Vyhrálo v 1. kole v Holešově v září r. 2009 s obrovským náskokem a to pasovalo bystřický tým do role velkého favorita nejvyšší soutěže. Jarní sezóna v r. 2010 však přinesla vystřízlivění. Bystřický tým A byl v Přerově třetí, v Hradci Králové čtvrtý, v Jedovnicích třetí, v Praze dokonce až šestý a ve finále extraligy v Bystřici pod Hostýnem čtvrtý. Výsledkem sezóny bylo 3. místo. V sestavě družstva se vystřídalo 8 hráčů: Zdeněk Macháček, O. Mlčoch, Daniel Dvořák, M. Mlčoch, Michal Stančík, Michal Jansa, Pavel Doležel a Oldřich Mikulík.

Družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem B prokázalo v sezoně 2009–2010 vyrovnanost a spolehlivost. V Praze a v Bystřici byla bystřická extraligová rezerva vždy třetí, v Přerově čtvrtá, v Holešově a v Jedovnicích pátá a pouze v Hradci Králové sedmá, což ovšem způsobila skutečnost, že bystřická záloha nastoupila jen se čtyřmi hráči. Na úspěšné sezóně se podílelo celkem osm hráčů: Mojmír Krecl, P. Kouřilová, Břetislav Sedláček, L. Doleželová, Solař, Švehlíková, Karolína Jandová a Matěj Novák. Bystřický tým B, tvořený z padesáti procent ženami, dokázal tedy bystřický tým A porazit dvakrát: v Praze a v Bystřici. Výsledkem v sezóně bylo pěkné 4. místo.

Rok 2010 byl opět úrodný v soutěžích jednotlivců. Bystřičtí golfisté zaznamenali velký počet vítězství. P. Kouřilová vyhrála na GP v Přerově a v Hradci Králové. S. Švehlíková zvítězila na MT v Olomouci. Juniorka K. Jandová byla téměř k neporažení. Vyhrála turnaje GP v Přerově, v Hradci Králové, v Jedovnicích, v Praze a také v MT v Olomouci a v Bystřici. Žákyně Alena Doleželová byla první na GP v Praze a na MT v Tovačově. Další juniorka Lucie Pavelková vyhrála na GP v Rakovníku a na MT v Kopřivnici.

Ani muži nemohli zůstat pozadu. Žák J. Solař zvítězil na GP v Přerově a v Blansku se stal mistrem Moravy a Slezska, čímž obhájil svůj titul z r. 2009. Další žák M. Novák vyhrál na MT v Bystřici. Ondřej Mlčoch vyhrál v kategorii mužů na MT v Tovačově.

Mistrovství ČR jednotlivců a finále družstev bylo uspořádáno v Holešově a v Bystřici, poprvé v historii dráhového golfu obou měst. Golfisté 1. DGC Bystřice pod Hostýnem vybojovali tři tituly mistrů ČR. P. Kouřilová zvítězila v soutěži žen, žák J. Solař a juniorka K. Jandová vyhráli své kategorie, přičemž Solař obhájil svůj titul mistra ČR z r. 2009. V dalších třech soutěžích vybojovali bystřičtí golfisté 2. místa, přičemž ve všech třech případech přišli o mistrovské tituly až v závěrečných fázích soutěží. Týká se to družstva žen, družstva žáků a K. Jandové, která se v boji o absolutní vítězku probojovala až do finále, kde prohrála až v závěru a tak této talentované juniorce unikl těsně druhý titul mistryně republiky. Hráči bystřického klubu tedy vybojovali o jeden titul méně než v r. 2009 v Rakovníku.

Na mistrovství světa juniorů v ruském Soči měl bystřický klub dva zástupce. V dějišti zimních olympijských her v r. 2014 vybojovala K. Jandová 13. místo a žák M. Novák obsadil 44. místo.

Sezonu 2010–11 zahájila bystřická smíšená extraligová družstva poněkud rozpačitě. 1. kolo bylo uspořádáno v září 2010 na betonových drahách v Rakovníku. Bystřický tým A se umístil až na 5. příčce v sestavě Krecl, Dvořák, Kouřilová, M. Mlčoch, B. Sedláček a Macháček. Tým B skončil dokonce na 7.,  tj. na předposledním místě. Extraligová rezerva se přestavila ve složení: L. Pavelková, L. Doleželová, Novák, Jandová a M. Jansa. V sestavách bystřických družstev citelně chyběli M. Stančík, který přestoupil do MGC Olomouc a J. Solař.

Pochválit nelze ani družstvo juniorů, které v sestavě Pavelková, Novák a Jandová obsadilo až 4. místo. Omluvou zde může být nepřítomnost J. Solaře, což bylo velkým oslabením týmu.

Vyznamenalo se ovšem bystřické družstvo žen, které vybojovalo v sestavě Pavelková, L. Doleželová a Kouřilová krásné 1. místo a přitom o osm úderů porazilo úřadujícího mistra republiky, tým MGC 90 Brno.

Co ještě dodat k jubilejnímu 25. výročí založení bystřického golfového klubu? Uspořádání mistrovství České republiky v červenci r. 2010 v Bystřici pod Hostýnem a v Holešově bylo nesporně krásným dárkem bystřickým golfistům ke kulatému výročí jejich činnosti.

Mistrovství ČR v r. 2010 tak doplnilo Pohár mistrů evropských zemí družstev v r. 1996 a mistrovství Evropy seniorů v r. 1999 na trojici nejprestižnějších, nejvýznamnějších a nejhodnotnějších soutěží, které byly dosud uspořádány v miniaturgolfovém areále v městském lesoparku Zahájené na hřišti, které by ve své dnešní podobě mělo být i nadále a trvale nejcennější částí parku Zahájené a nejpěknějším miniaturgolfovým hřištěm v České republice.

Vlastimil Doležel



Design By Macik