Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vzpomínkový akt v Rychlově

Lampionový průvod Rychlovem a pietní akt v předvečer osvobození naší obce k uctění památky padlých patří v těchto květnových dnech k neodmyslitelným událostem. Světelný průvod prošel obcí 6. května po osmé hodině večerní a stanul u památníku padlých, kde všechny přítomné přivítal úvodním projevem starosta sboru dobrovolných hasičů Rudolf Solař. Uvítal také starostu našeho města Zdeňka Pánka, který se nato ujal slova. Zdeněk Pánek ve svém projevu připomenul, jak před 66. lety se v toto jarní období probouzela k životu nejen poničená příroda, ale celý svět se učil nově žít, vyrovnávat se s bolestnou ztrátou toho co jim nesmyslná a krutá válka vzala. Lidé znovu nalézali svá místa a smysl svého života. Připomenul také, že přímých pamětníků druhé světové války kvapem ubývá a celé válečné dění nám již připomínají povětšině dokumentární filmy, které ještě dnes nahánějí lidem hrůzu. Vyslovil také zamyšlení nad tím, jak by asi dnešní člověk byl schopen obstát v tak těžké době, jako bylo šest let fašistické okupace. Závěrem vyzval všechny přítomné k uctění památky padlých minutou ticha.


Pietní akt zakončil ohňostroj, který jako by symbolizoval pevně zakotvený mír, který nedopustí v naší vlasti další válečné běsnění.


Poděkování patří členům dobrovolných hasičů a členům osadního výboru, kteří pečlivě a s železnou pravidelností vzpomínkový večer připravují. Poděkování ale patří také všem, kteří nezapomněli a přišli uctít památku hrdinů, kteří padli, abychom mohli žít.

                                                                            ŠraM



Design By Macik