Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Světla a stíny – silný lidský příběh

Novou knihou  Světla a stíny letošní jubilant JUDr. Jaroslav Pospíšil (nar. 15. 5. 1941) mapuje bohatou a členitou historii zlínského baťovského impéria. Pospíšilovu pozornost zaujaly osudy Ing. Františka Maloty, jehož schopnosti, píle, vytrvalost a loajalita k firmě jej vynesly do nejvyšších firemních funkcí. Jak sám v úvodu knihy poznamenává, …ti všichni zde začínali, jak to bylo u Bati zvykem, od píky, a protože byli pracovití, houževnatí a přemýšliví, dosahovali postupně na všech postech dobrých výsledků. To jim otevíralo dveře k vedoucím funkcím. Bez nadsázky lze říci, že se stali pilíři rozmachu obuvnického koncernu.


Pospíšil, jak je ostatně jeho zvykem, vychází z dochovaného archivního materiálu, který však doplňuje osobními archiváliemi rodiny. Připojuje množství kopií listin a fotografií z majetku neteře F. Maloty doc. Ing. Jarmily Šimoníkové, opírá se o osobní svědectví Malotových nejbližších spolupracovníků a čerpá z časopisů a tiskovin koncernu Baťa, jejichž prostřednictvím byla informována veřejnost i pracovníci firmy o důležitém dění v koncernu.


Kdo to byl František Malota? Od roku 1924 pracoval v exportu, věnoval se nákupu, později vedl filiálky ve Francii a Anglii. Byl jazykově výtečně vybaven, mluvil francouzsky, anglicky, německy a rusky. Vynikal rozvahou a mimořádným pracovním nasazením. Prožil nelehké dětství, a snad i proto se vyznačoval silným sociálním cítěním.  Na svém profesním vzestupu plnil  s vynikajícími výsledky všemožné úkoly, a  nikoho proto neudivilo, když se ve svých 38 letech stal obchodním ředitelem a členem správní rady firmy. Bylo to na sklonku první republiky. Nastalé období 2. světové války patřilo rozhodně mezi nejdramatičtější etapy Malotova života. Ochrana majetku firmy před zneužitím pro potřeby válečné výroby, podpora odboje, a především odvracení povinnosti totálního nasazení pracovníků firmy v Říši patřilo mezi největší Malotovy zásluhy. Tato část knihy se čte doslova jako detektivka.


Období následující po válce naopak může u čtenáře vyvolat pocity beznaděje a marnosti. Popisuje totiž etapy Malotova života, kdy právě ti, kteří nejdříve sloužili nepříteli, zaujali prostřednictvím nových politických poměrů místa, z nichž sesadili odborníky a válečné hrdiny. Zatčení, vyšetřování, věznění, profesní a i osobní perzekuce Ing. Maloty jsou krutou výpovědí o statečnosti, mravní síle a nezlomném životním optimismu. Kniha nekončí happyendem. Někdejší, jak bychom dnešní terminologií řekli, vrcholový manažer firmy Baťa zemřel v 84 letech, aniž se dočkal rehabilitace, uznání a nových politických poměrů. 


Pospíšilova kniha je doplněna mnoha citáty archivních materiálů. To ji činí čtivou, citace dodávají textu punc autenticity a dokreslují atmosféru doby, o níž autor píše. Za přínos považuji také skutečnost, že staví do vzájemných souvislostí i historická fakta a připomíná např. části knihy G. Husáka Pravda o Slovenském národním povstání, kde se o Malotově  pomoci partyzánům pochvalně bývalý prezident zmiňuje, ale nijak nepřispěje k Malotovu uznání a očištění. Zvlášť poučná je rovněž výpověď o roli politické kreatury dr. I. Holého, konfidenta gestapa a SD, později ředitele firmy Baťa a ještě později náměstka ministra vnitra.


Pospíšilovu knihu Světla a stíny v životě  Baťova ředitele Ing. Františka Maloty cením nejen pro, již zmíněné, mapování historie největší firmy našeho regionu, ale především pro svědectví o síle lidí, kteří s ní byli spojeni. Ing. Malota nikdy ze Zlína (ani Gottwaldova) neodešel a stal se tak tichým mementem všem, kdo se na jeho nešťastném osudu podíleli.
Knihu vydalo nakladatelství Kniha Zlín, www.knihazlin.cz.                   PaM



Design By Macik