Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sedmnácté Bystřické zámecké slavnosti

Sotva dozněly poslední tóny šestnáctého, už je tu v pořadí 17. ročník tradičního hudebního festivalu Bystřické zámecké slavnosti, který v rámci Českých kulturních slavností pořádá město Bystřice pod Hostýnem ve spolupráci s občanským sdružením Česká kultura.

Jako do stříbra bude letos do programu slavností vložena jedinečná výstava ke 150. výročí výroby ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem nazvaná Legenda Thonet, jejíž vernisáž se prolne se slavnostním zahájením festivalu v sobotu 4. června 2011. Výstavu pak doplní v pátek 17. června odborná přednáška Jiřího Uhlíře, sběratele a znalce nábytku, jednoho z předních evropských thonetologů. V Edici Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem při této příležitosti vyjde obrazový katalog k výstavě s textem Jiřího Uhlíře a v originální grafické úpravě slovenského designéra Michala Riabiče.


Hudby bude opět v programové nabídce festivalu dostatek – od klasiky přes moderní jazz  až po rockové variace. V úvodu slavností zazní cembalo, arciloutna a barokní kytara souboru Musica bellissima, na programu je dále komorní koncert pro klarinet Irvina Venyše a klavír Martina Kasíka, orchestr Atlantis pod vedením dirigenta Vítězslava Podrazila uvede ve velebných prostorách bystřického kostela sv. Jiljí skladby G. F. Händela, A. Vivaldiho a J. Haydna, jako sólisté vystoupí mezzosopranistka Pavla Švestková a violoncellista Jan Páleníček. Cestu od klasické hudby k modernímu jazzu podniknou návštěvníci Bystřických zámeckých slavností prostřednictvím koncertu fusionjazzové kapely Jazzmazec kytaristy Luboše Malého a zasnít se mohou při osamělém klavíru a poetických písních české rockové legendy Romana Dragouna, který s formací T4 vystoupil v rámci slavností už v roce 2009. 


Vstupenky na jednotlivá představení i programy a výtisky tradičních Zámeckých listů budou k dispozici vždy před koncertem. Ani v letošním roce si nenechte ujít výjimečné kulturní zážitky. Na vaši návštěvu se těší pořadatelé Bystřických zámeckých slavností.
            msch



Design By Macik