Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výtečná dramaturgie FBM v sezoně 2011–2012

Počátkem letošního roku dostala zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů konečně nové sídlo. V Kongresovém centru Univerzity Tomáše Bati vyprojektovala arch. Eva Jiřičná krásný sál s velkým pódiem, dvěma balkony, vstupním prostorem a dvoupatrovým foyerem. Celá budova je barevně laděna do fialova. Fialové jsou stěny spojovacích chodem, strop sálu, ale také sedadla. Za pódiem je apsida připomínající svým tvarem kněžiště. Vertikálně je členěna jemnými svislými vlysy, připomínajícími nařasené záclony. Na stropě nás upoutají sklenění motýli, kteří, považte, svítí. Sedadla, samozřejmě fialová, příjemně obklopí posluchače a umožní mu dobrý poslech bez bolesti zad a nepohodlí. A co hlavně, nikde žádný sloup, žhnoucí lustry a stísněný prostor, v němž by během každé zkoušky a koncertu houslisté riskovali, že přijdou o jedno oko. Budova poskytla filharmonikům, vedle důstojných šaten a potřebného zázemí, také sál pro komorní koncerty. To hlavní, co rozhoduje o vhodnosti sálu k pořádání koncertů, je akustika. Tu má nový sál dokonalou. Hovořil jsem již s několika umělci a všichni do jednoho se shodli na tom, že sál zlínské filharmonie má jedinečnou akustiku, jíž se nemůže rovnat mnoho českých koncertních síní.


Milovníci symfonické hudby z Bystřice pod Hostýnem se mohou těšit na nový cyklus předplatitelské řady A v koncertní sezoně 2011–2012. Na sedmi koncertech vyslechnou posluchači význačná a známá díla takových skladatelů, jakými jsou např. G. Mahler, jehož 100. výročí úmrtí jsme si v těchto dnech připomínali a z jehož děl uvede zlínská filharmonie  dvě nejznámější symfonie. Filharmonie přednese také známé, přesto však trochu méně hrané Německé requiem J. Brahmse. Provedení koncertů pro sólové nástroje přivede do Zlína řadu vynikajících sólistů z Evropy i ze zámoří. Jako dirigenti se představí šéfdirigent orchestru Stanislav Vavřínek, Jakub Hrůša, T. Hanus, ale také showman Misha Katz, jehož jsme již rovněž ve Zlíně zažili. S filharmonií si zahrají také mladí hudebníci na počátku své hudební kariéry,  v rámci festivalu Talentinum.


V cyklu B dramaturgie připravila sedm koncertů, jeden zajímavější než druhý. Vedle těchto základních předplatitelských řad  jsou připraveny další cykly (populární, cyklus pro děti) a několik příležitostných koncertů. Nově je uváděn cyklus komorní hudby. Dramaturgie rovněž připravila dva festivaly, již zmíněné Talentinum a podzimní Harmonii Moraviae. V rámci tohoto festivalu se představí osobnosti jako Magdalena Kožená, Zuzana Lapčíková, Iva Bittová nebo David Dorůžka.


Nepříjemnou skutečností je nepatrné zvýšení vstupného. Nevyhneme se asi ani menšímu zvýšení cen za dopravu autobusem. Tomu však lze předejít jeho plným vytížením. Zvu proto všechny zájemce o krásnou hudbu hranou v krásném prostředí, aby se přihlásili k odběru předplatného. Zájemci se mohou přihlásit na MěÚ u paní Čáslavové na tel. čísle 573 501 932 nebo u pisatele tohoto článku na 573 501 916. Zde se zájemcům dostanou všechny potřebné informace. Těšíme se na vás.
                                                                               Pavel Malének



Design By Macik