Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



V Loukově zahájí provoz největší nádrže na pohonné hmoty v České republice

Společnost ČEPRO dokončila výstavbu nových skladovacích prostor ve svém areálu Loukov (okres Kroměříž). Nádrže, které postavila stavební společnost Metrostav, se začnou plnit palivem na začátku června. Čtyři objekty o celkovém objemu 140 tisíc m3 představují investici dosahující téměř 1,4 miliardy Kč.


Nové prostory v Loukově rozšíří celkovou skladovací kapacitu ČEPRO o osm procent, kapacita místního areálu se více než zdvojnásobí. Celý objekt tvoří kromě čtyř skladů také spojovací technologická chodba, čerpací stanice, řídicí a hasicí systémy, elektronické zabezpečení a kamerový systém. „Jde o moderní soustavu nádrží, která snese ta nejpřísnější světová měřítka. Jejich životnost odhadujeme na sto let,“ konstatoval Jiří Borovec, generální ředitel ČEPRO. Rezervoáry zlepší skladovací možnosti na Moravě a sníží nároky na přepravu pohonných hmot po místních silnicích.


Výstavbu velkokapacitních nádrží zahájila společnost Metrostav v roce 2008. Každá z nich má vnitřní průměr 47,80 m a výšku 22 m (maximální výška hladiny náplně 20,40 m). Jedna nádrž má objem 35–36 m3. Nádrže budou zapuštěny a přesypány zeminou a postupně splynou se zalesněným terénem. Tloušťka jejich dna je v nejširším okraji 1,2 m, stěny mají tloušťku 0,6 m. Jde o železobetonové předepjaté konstrukce, stěny jsou vyplněny vaakuem. Na kontrole stavu vaakuových výplní je založeno i sledování bezpečnosti nádrží. „Vůbec poprvé jsme v České republice použili dvouplášťovou sklolaminátovou výstelku místo klasické ocelové,“ uvedl vedoucí projektu Ing. Ladislav Michálek z Metrostavu. Střechu každého skladu o hmotnosti 1.450 tun tvoří kopule ve tvaru kulového vrchlíku se vzepětím 4,79 m. Byla vybetonována na dně nádrže a následně pomocí hydraulického systému vyzvednuta o 20 m.
                                                                          -red-



Design By Macik