Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



I nebe plakalo…

V sobotu 14. května 2011 jsme se rozloučili v dřevohostickém chrámu a na místním hřbitově s obdivuhodným muzikantem panem Františkem Tkadlčíkem. Nedožitých 79 let jeho života zahrnuje množství hudebních aktivit regionálního rozsahu. Byl výborným dirigentem, sbormistrem, varhaníkem, kapelníkem, instrumentalistou, skladatelem, aranžérem učitelem i ředitelem základní umělecké školy. Celý život působil v Dřevohosticích, od roku 1956 pak také v Bystřici pod Hostýnem. Vynikl ve hře na žesťové nástroje i ve výuce této hry a skvěle vedl dechový orchestr. Řada jeho žáků působí v předních orchestrech, dechových souborech, učí na uměleckých školách nebo se trvale zajímá o hudbu. Jako sbormistr dirigoval bystřické pěvecké sdružení Tregler  a spolupracoval  s dětským pěveckým sborem Vrabčáci při místní ZŠ T. G. M. Obnovil v Bystřici chrámové koncerty. Svůj vrozený mimořádný talent dokázal vždy naplno využít a rozdávat druhým.


S vynikajícím hudebníkem a přímým člověkem se vedle rodiny přišli rozloučit představitelé obce Dřevohostice a města Bystřice pod Hostýnem, spolupracovníci, a především muzikanti, kteří zahráli společně jeho skladby u kostela i na hřbitově. Při posledních tónech se rozplakalo i nebe a vydatný déšť smyl slzy z tváří.


Kéž si Bystřičané na vzácného člověka Františka Tkadlčíka  vzpomenou pokaždé, když uslyší slavnostní fanfáry znělky bystřického rozhlasu, již zkomponoval a věnoval městu. Kéž poselství hudby, lásky a dobra, které nám zde zanechal, pokračuje v dalších generacích.

                  Jaroslava Navrátilová



Design By Macik