Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Historie české házené – dodatek

Přesnější informace k jedné z publikovaných fotografií zaslal redakci bývalý bystřický hráč Lubomír Doležel. Fotografii otiskujeme znovu s jeho rozšířeným komentářem.

K této fotografií uvedené v posledním díle seriálu o české házené, Zpravodaj 9/2013, str. 73, mám věcnou poznámku pamětníka. Fotografii nelze spojovat s rokem 1945, neboť jde o foto hráčů, kteří až 1. 6. 1947 porazili družstvo Sokola Zlín 13:11, a to už jako družstvo TJ Sokola Bystřice pod Hostýnem, nikoliv SK Bystřice pod Hostýnem. Shodou okolností mám tuto fotografii ve svém archivu s přesným datem a také podrobnější zápis ve svých osobních poznámkách o té době, včetně registračního průkazu hráče české házené pro rok 1947 v TJ Sokol Bystřice pod Hostýnem.


Z roku 1945 bohužel nemám žádné foto, jen osobní poznámky. V jarní sezoně 1945 a období do roku 1947 bývala složení družstev velmi různá a proměnlivá, třeba i v průběhu zápasů. Tak například dne 1. 7. 1945 do zápasu s Hrabůvkou nastoupil za první družstvo mužů dorostenecký útok ve složení A. Flašar, Z. Zimmermann a R. Sanitrák a vyhráli 5:4. prostě vyhrál ten, kdo měl házenkářské srdce. Zdeněk Žůrek skutečně působil v družstvu Dřevohostice, a to na protest proti tomu, že při přátelském utkání s Domaželicemi ve Velikonoční pondělí 2. 4. 1945 byl ve druhé polovině zápasu vystřídán pro částečnou „velikonoční únavu“. Ten zápas jsme prohráli 7:6. Zdeněk pak ještě 24. 3. 1946 proti nám chytal, ale ani on v tomto zápase nezabránil naší výhře 5:1. Po této krátké epizodě se opět plně zapojil  do družstva české házené v TJ Sokol Bystřice pod Hostýnem. 

Lubomír Doležel, Písek



Design By Macik