Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sochaři vyvolali k životu přírodní bytosti

 Řezbářského sympozia pořádaného při příležitosti oslav 60. výročí založení Střední školy nábytkářské a obchodní se zúčastnili zkušení sochaři a řezbáři, studenti nejen z bystřické školy, ale i z Bzence či Luhačovic. Mezinárodní charakter sympoziu vtiskli studenti a pedagogové z partnerské školy Gemeinnütziger Berufsbildungsverein v německém Gubenu. Ruce šikovných tvůrců pomocí motorových pil, dlát, nožů, vrtáků, rašplí, vosku a mořidel probouzely ve dřevě předurčené podoby postav skřítků, elfů, víl a rusalek.


Činorodé tvůrčí setkání nám připomnělo působení těchto bytostí v celém stvoření. Nejen české báje, pověsti a legendy, ale také příběhy jiných  národů vyprávějí o bytostech, které jsou přirozenou součástí našeho bytí. Náboženství mnoha civilizací v minulosti nevznikla na základě fantazie, ale na poznání nehmatatelné zkušenosti. Andělé a další nejen okřídlené postavy nejsou známy pouze pohanům. I v křesťanské kultuře se můžeme setkat s jejich výtvarnou podobou  na  mnoha uměleckých malířských nebo sochařských dílech starých mistrů i současných autorů. Objevují se také v literatuře. Ottův Naučný slovník v roce 1890 uvádí obšírný seznam těchto bytostí. Matouš ve svém evangeliu popisuje příběh ve kterém Ježíš zajímavým způsobem zařídil ukončení silné bouře. Poručil bytostem větru a moře a nastal klid a ticho. Přírodní bytosti přes jejich stálou přítomnost v našem okolí mohou slyšet nebo vidět většinou jen osoby obdařené jasnozřivým vnímáním. Tito jasnovidci mají za úkol pomáhat lidem vzhůru v jejich vývoji. Přinášejí svědectví o těchto našich průvodcích a pomocnících, o jejich působení v živlech a životodárných cyklech v přírodě. Další bytosti jsou lidem pramenem síly, inspirace, poznání, uzdravení a vzorem k rozvíjení ctností, které člověka zušlechťují, formují ve zralou, svobodnou, duchovně vědomou osobnost. Andělé, poslové Boží, mohou lidem zprostředkovat  poznání, varování  a pomoci jim. Mnohé národy pro ně stavěly bohatě zdobené chrámy, přinášely oběti. Přirozená úcta k životu a přírodě, vědomá snaha neubližovat  bude náš postačující dík za jejich věrné působení ve vůli Stvořitele.


 Sochařské sympozium nám mohlo připomenout vliv přírodních bytostí na udržení všeho dění v harmonii. Podílejí se na  procesu zrození, vývoje, růstu, zrání a zániku rostlin, živočichů, hornin, a proto i stromy jsou oživeny svými elfy. Díky nim máme ve dřevě ušlechtilý materiál pro výrobu pohodlného nábytku, ke zvelebení a zútulnění našich příbytků. Dřevo je mnohdy předurčeno ke krásnému uměleckému dílu, které potěší oko a probouzí ducha.

 
 
Jiří Grossmann



Design By Macik