Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři!

„Jsem dnem vzhůru, otočte mě, prosím,“ stálo velkým písmem na balíčku, v němž mi přišel poštou nový diář a zápisník pro letošní rok. O Vánocích silný vítr všechno pomíchal. Tři králové vyrazili pro dary na kolečkových bruslích, v záhonu na náměstí chutě rašily sedmikrásky a kluci si po cestě ze školy dělali pod vánočním stromem domeček. Makety sov na zateplených fasádách bystřických domů svědomitě plašily strakapoudy toužící po hloubení děr a tlučení, které krásně zní a daleko se nese, zbytky vanilkových rohlíčků se spekly v krabici na okenní římse, smrček v bytě opršel, v Rusavské vykvetly sakury a na prolézačkách v Zahájeném bylo plno. Zavěšeny hlavou dolů sledovaly děti zimu a těšily se na maškarní bály.
Podivuhodný začátek roku pečlivě zaznamenala, aniž hnula brvou, historicky první bystřická automatická meteorologická stanice. Připravili jsme nadšenou zprávu o její všestranné prospěšnosti, když tu vyšlo najevo, že údaje o teplotách, srážkách či síle a směru větru, které pro Zpravodaj po léta střádala původní meteostanice, se už v Bystřici nezastaví, ale budou jí pouze protékat směrem ku Praze. Podrobným zprávám o počasí, jak jsme na ně zvyklí, tedy nejspíš v březnu odzvoní. Snad se díky aktivitě Jiřího Barboříka podaří zachránit alespoň něco.
Každý leden ve Zpravodaji je měsícem horečného hledání celoročního loga významné události na obálku. Letos nápad ne a ne přijít. Mořili se rodáci, proslulí chytráci, znalci místní historie, celé městské muzeum. Až nám poradil jeden pan mincmistr z Vamberka. „Copak nebudete slavit 150. výročí prohlášení Bystřice městem?“ zeptal se do telefonu překvapeně a nabízel pamětní medaili. Památeční peníz jsme odmítli, nápad měl ale cenu zlata a nové logo na obálce má tvar mince. Ano, rok 1864 – díky Thonetově továrně tehdy v Bystřici přibylo tolik obyvatel, že mohla být prohlášena městem. Ale na oslavu nebyl kvůli ohýbání dřeva čas. Tak si tedy onu významnou událost připomeneme aspoň letos – třeba i malou fotosbírkou starých typářů a pečetidel městečka a města Bystřice pod Hostýnem na prostřední barevné dvojstraně.
Že staré časy měly své peněžní kouzlo, jsem objevila v záloženské vkladní knížce svého dědy a babičky. Některé stránky jsme přefotili pro 10. díl tématické řady Firmy a osobnosti, tentokrát věnovaný Okresní rolnicko-živnostenské záložně v Bystřici pod Hostýnem. Dozvíte se, jak neodolatelné bylo spořit při „čtyřprocentním zúročení pololetně zaúčtovaném“ a že „jedinou cestou k zámožnosti jest práce a spořivost“. 
Po 20. lednu se do města téměř nečekaně vplížila zima a mí zámožnější přátelé odcestovali do země obklopené ze všech stran mořem, kde jim dobrotivá španělsky hovořící paní Loli denně nosila na práh síťovku čerstvě natrhaných pomerančů. Bystřičané zpomalili a zádumčivě zabořili nosy do roláků a šál. Ne však Bystrý Bystřičan! Zbrusu nový neoficiální facebookový profil města v zimě zrozený je plný ohně. Najdete tu diskusní mnohohlas, fotografie, plakáty s pozvánkami na nejrůznější akce, komentáře k nejnovějším událostem a pocítíte, co je to býti Bystřičanem. Profil má už přes 300 „likujících“ (I like it.) příznivců. Otočit virtuální palec nahoru a přidat se můžete už dnes, hned teď.

 Zpravodaj otočen dnem vzhůru, s dýmkou v koutku a pantoflemi na nohou si zatím poposedne v houpacím křesle a rozmyslí si, na co se soustředit pro příští měsíc.

Ilona Musichina



Design By Macik