Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



BKNF pomohl vydat knihu o zakladateli hindistiky

Mezi vánočními dárky mě potěšila a příjemně překvapila útlá knížečka elegantního formátu s názvem ThDr. et PhDr. Vincenc Pořízka (1905–1982). Zakladatel hindistiky ve střední Evropě. Studii pečlivě a s láskou zpracovala Mgr. Marta Pořízková. Knížka vyšla v češtině a zároveň i v anglickém překladu Mgr. Táni Vybíralové, je originálně graficky zpracovaná, doplněná bohatou fotodokumentací, opatřená podrobnou bibliografií.

Se jménem  dr. Vincence Pořízky jsem se poprvé setkala v roce 2005 v Drahanech při vzpomínkové mši věnované 100. výročí jeho narození. Za účasti indického velvyslance, zástupců Ministerstva kultury ČR, osobností vědeckého a společenského života se konal slavnostní koncert, v němž měly tu čest vystoupit i pěvecké sbory Tregler a Vrabčáci  z Bystřice pod Hostýnem. Právě zde vzniklo Občanské sdružení Vincence Pořízky, které se  s finančním přispěním Arcibiskupství pražského a Bystřického kulturního nadačního fondu rozhodlo vydat knihu o jeho životě a díle.

Doktor teologie a filozofie Vincenc Pořízka, skromný kněz, vynikající jazykovědec a pedagog, zakladatel a první vysokoškolský učitel hindistiky nejen u nás, ale i v dalších zemích střední Evropy, překladatel Bhagavadgíty, jedné z nejvýznamnějších posvátných knih hinduismu, je širší veřejnosti málo znám. Studoval a později i vyučoval na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, dále absolvoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu  v Olomouci, indologii na KU v Praze, působil v Orientálním ústavu v Praze, vyučoval na univerzitách. Mimo jiné vydal mluvnici hindštiny a celý život sám pracoval na hindsko-česko-anglickém slovníku, který bohužel zůstal nedokončen.

Minulý režim neměl zájem oceňovat a vyzdvihovat práci lidí, kteří se nehlásili k jeho ideologii, proto je velmi dobře, že jsou zaplňována bílá místa našich dějin a že v nich nacházíme osobnosti, které patří k elitě národa.
Pavla Caletková



Design By Macik