Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Portášské vartování

Letos již posedmé se vydali na svátek sv. Štěpána (26. prosince) do Hostýnských vrchů příslušníci Rusavského desátnictva Valašského portášského sboru. Navazují tak na tradici. Na Štěpána se v minulosti vždy nakrátko propouštěla služebná chasa, aby mohla o svátcích navštívit rodiče a příbuzné. Protože s sebou nosila ušetřené peníze a výslužku, stávala se často v horách terčem útoků nejrůznějších pobertů a loupežníků. Portáši tedy zajišťovali v tento čas jakousi strážní a bezpečnostní službu.

Po slavnostním nástupu na zámeckém nádvoří v Bystřici pod Hostýnem a přečtení raportu „pana vrchního ze zámku“ vykročili portáši směrem k Hostýnu a přes Klapinov a Tři kameny dorazili až na Tesák. Cestou bedlivě kontrolovali pocestné a svým ztepilým a čackým zjevem odrazovali všelijaká individua od všeho zlého konání. Na sv. Silvestra (31. prosince) pak Rusavské desátnictvo ukončilo rok 2013 setkáním na Rusavě. Tradičně obešli obec a potom vystoupali na Klapinov, kde se u ohně setkávali s pocestnými. S těmi se navzájem častovali „něčím dobrým“ a trpělivě přibližovali zvědavým turistům historii a tradice valašských portášů.

Vánoční konání valašských portášů je pěknou tradicí a ještě lepší propagací zdejšího regionu. A tak, milí portáši, do letošního roku – Hore hoj!

PaM



Design By Macik