Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Valná hromada SDH Rychlov

Uzavřel se další rok činnosti SDH Rychlov a je čas jej zhodnotit. Ve výsledcích patřila sezona mezi ty lepší, přesto se práce sboru neobešla bez určitých problémů. Členská základna má nadále ustálený počet členů bez vážnějšího kolísání. Ke konci roku 2013 má sbor 84 členů, z toho 16 žen, 54 mužů, 14 mladých hasičů do 18 let a 2 čestné členy. Placení členských příspěvků je choulostivý problém u všech dobrovolných organizací a sdružení. Přestože je každý s touto povinností od samého začátku obeznámen, vždy se najdou členové, kteří tuto povinnost neplní.

V naší republice počet dobrovolných sborů neustále klesá. Řada obcí je nucena zrušit své jednotky, protože ztratila svou akceschopnost. Chybí finance na jejich podporu, především na nákup nové techniky a na obnovení vozového parku.  Jednotka SDH Rychlov k nim naštěstí nepatří. Finanční pomoc od MěÚ Bystřice pod Hostýnem je pro existenci sboru rozhodující. Letos získal sbor dýchací přístroje, sadu hadic a ochranné pomůcky, jako například ochranné kukly, zásahové rukavice, trika a vesty. Vstřícný sponzor doplnil inventář zásahové jednotky o přilby, opasky, svítilny a jiné potřebné věci. Pro nezasvěcené to může vypadat jako maličkosti, ale to vše je důležité, aby mohla být zásahová jednotka kdykoli k ruce profesionálním sborům při likvidaci živelných pohrom, při požárech, povodních nebo při větších dopravních nehodách.

I když je jednotka SDH Rychlov zařazena do V. stupně plošného pokrytí, vyjížděla během roku k několika požárům a námětovým cvičením. Preventivní činnost sboru se kvůli platným zákonům nerozvíjí. Radost přináší pouze propagace celostátní soutěže Požární ochrana očima dětí ve spolupráci s dětmi z místní mateřské školy. Bolestným místem je několik let přepravní vozidlo. Stávající již řadu let přesluhuje a udržovat jej tak, aby nejen prošlo technickou a emisní kontrolou, ale aby bylo především schopné vyjet a dojet k zásahu, vyžaduje téměř nadlidské úsilí. Roztláčet vozidlo lidskou silou, aby vůbec vyjelo, to je snad až nedůstojné. Údržba svěřených nemovitostí a vlastního majetku, stejně tak jako péče o zásahovou techniku probíhá pravidelně po celý rok. Problémy s požární nádrží s přítokem vody z předcházejícího roku nadále přetrvávají a řešení se prozatím nenašlo. Na výletišti Skála probíhaly průběžně drobné úpravy a vylepšení, která možná nejsou na první pohled viditelná, ale důležitá.

Sportovní činnost dělá sbor sborem. I když sezona byla na vítězné poháry trochu skoupá. V Podhostýnské lize v celkovém hodnocení skončily ženy na čtvrtém místě, muži až na místě osmém. Osmou příčku obsadili muži i v Přerovské lize. Družstvo mladších žáků absolvovalo Středomoravský pohár a skončili na celkovém 11. místě. Sluší se pochválit družstvo žen, které na mezinárodní soutěži ve Spišské Sobotě, kde již několik let vzorně reprezentuje, získalo třetí příčku. Na této soutěži se dalo dohromady rovněž smíšené družstvo starších pánů a žen a ve své kategorii obsadili druhé místo. Účast starších pánů a ochota trénovat a soutěžit poněkud vymizela. Tento generační problém se v určitých intervalech vrací a vždy se přirozenou cestou vyřeší. SDH Rychlov byl rovněž pořadatelem čtyř soutěží v požárním útoku, a to okrskového kola, soutěže mladých hasičů, soutěže o Pohár starosty SDH Rychlov a závěrečné podzimní soutěže do vrchu.Hasičský ples, maškarní rej pro děti, taneční zábavy na Skále, dětský den, lampionový průvod s ohňostrojem a další tradiční akce pořádané sborem během celého roku se i nadále těší velkému zájmu spoluobčanů.

Proto patří poděkování všem aktivním členům, kteří se podíleli na přípravě a pořádání kulturních a společenských akcí. Poděkování patří také těm, kdo vychovávají hasičský dorost, a v neposlední řadě všem členům za obětavou práci při plnění svěřených úkolů. Ještě jednou patří poděkování MěÚ Bystřice pod Hostýnem, OSH Kroměříž, všem nejmenovaným sponzorům a příznivcům za jejich podporu, důvěru a spolupráci, bez které by existence sboru nebyla možná. Všem spoluobčanům přejí členové sboru šťastný a úspěšný rok 2014.     

ŠraM


 



Design By Macik