Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sovy na fasádách

Zatím tři makety výra velkého můžeme najít na stavbách v Bystřici pod Hostýnem. Hned dva exempláře zdobí od poloviny minulého roku ohroženou fasádu budovy mateřské školy a městské knihovny v Palackého ulici. A když děti po cestě z houpaček v Zahájeném  překvapeně volají, že na domě sedí sova, mají také pravdu, protože i na východní fasádě bytového domu v ulici Sídliště je letos umístěna maketa výra v životní velikosti. Někteří pozorovatelé tvrdí, že občas pohne hlavou, ale není tomu tak. Umělý výr sedí ve výšce na bidýlku připevněném k fasádě ve dne v noci bez hnutí, a při tom vede úmorný boj – se strakapoudy.


Co je hlavní příčinou útoků strakapouda obecného na zateplené domovní fasády, ornitologové přesně nevědí. Domnívají se, že hledá potravu (poklep na dřevěné obložení či desku chránící polystyrenovou vrstvu mu signalizuje skrytou dutinu) nebo že mu hmota, jíž jsou fasády zateplovány, chutná. Také se někdy prokazatelně snaží vyhloubit si v příhodném materiálu hnízdo a tlučením značí své hnízdní teritorium. Ve velkém množství případů je ale jediným vysvětlením skutečnost, že to strakapouda prostě baví, že ho snadné tlučení, které je slyšet široko daleko, těší.


Pokud se strakapoud do fasády pustí, jde vždy o jednotlivce, který na své teritorium druhého nepustí, zoufalí majitelé domů tedy bojují naštěstí vždy jen proti jednomu aktivnímu jedinci, nikoliv proti celému hejnu. Odchyt a odvoz záškodníka, což se v tomto případě nabízí, ale také ornitologové nedoporučují, protože nevítaný host se buď vrátí, nebo ho záhy nahradí další. Jako nejúčinnější v boji proti strakapoudům se tak vedle plašicích zrcátek, chrastítek, a mechanických bariér osvědčily siluety či makety dravců. Ale i na ty prý si chytrý strakapoud časem zvykne. Možná přijde čas, kdy výra velkého vystřídá na fasádě u Zahájeného orel skalní.
msch



Design By Macik