Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Poplatky za svoz komunálního odpadu a poplatek ze psů v roce 2014

Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (poplatek za likvidaci komunálního odpadu) pro rok 2014 činí 444 Kč za poplatníka. Poplatek je splatný ve dvou stejně velkých splátkách, a to 1. splátku do 31. května a 2. splátku do 30. září příslušného kalendářního roku.

Poplatníkem je fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt, které byl podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území ČR povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů, která podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území ČR pobývá na území ČR přechodně po dobu delší 3 měsíců, které byla udělena mezinárodní ochrana podle zákona upravujícího azyl nebo dočasná ochrana podle zákona upravujícího dočasnou ochranu cizinců.

S účinností od 1. ledna 2013 je nově poplatníkem i fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu. Má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně.

Vyhláška města Bystřice pod Hostýnem č. 3/2012 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, upravuje osvobození a úlevy. Děti, které v roce, za který se poplatek platí, nedovrší 6 let věku a občané, kteří v roce, za který se poplatek platí, přesáhnou 75 let věku, platí v daném roce poloviční výši sazby poplatku, která činí 222 Kč. Děti, které se narodí v roce 2014, jsou od poplatku za rok 2014 osvobozeni. Občané, kteří v roce, za který se poplatek platí, přesáhnou 85 let věku, jsou rovněž od platby poplatku osvobozeni. Od poplatku jsou také osvobozeni poplatníci se zvlášť těžkým zdravotním postižením, kterým byly přiznány mimořádné výhody III. stupně (držitelé ZTP/P). Od poplatku jsou dále osvobozeni poplatníci, kteří se v roce, za který se poplatek platí, fakticky zdržují nejméně 10 kalendářních měsíců v léčebně dlouhodobě nemocných nebo v ústavu sociální péče nebo mimo území České republiky nebo ve vyšetřovací vazbě, případně výkonu trestu. Od poplatku jsou dále osvobozeni občané mající trvalý pobyt v Bystřici pod Hostýnem v ulici Cihelna.

Místní poplatek ze psů je splatný do 15. února příslušného kalendářního roku pro poplatníky, jejichž poplatková povinnost je v rozmezí od 60 Kč do 800 Kč. U poplatníků s poplatkovou povinností vyšší než 800 Kč, je možné poplatek zaplatit ve dvou stejných splátkách, a to 1. splátku do 15. února a 2. splátku do 15. července příslušného kalendářního roku.
Poplatková povinnost vzniká v kalendářním měsíci, ve kterém pes dovršil stáří tří měsíců nebo držitel zahájil držení psa. Poplatek se platí za každý i započatý měsíc.

Sazby místního poplatku ze psů dle Obecně  závazné  vyhlášky  města  Bystřice  pod  Hostýnem č. 4/2010, o místním poplatku ze psů činí:
a) pro poplatníka s trvalým pobytem nebo sídlem v rodinných domech stojících v Bystřici pod Hostýnem s výjimkou rodinných domů nacházejících se v ulici Dolní, Obchodní a Masarykovo náměstí
  - za jednoho psa   300 Kč
   - za každého dalšího psa  450 Kč
b) pro poplatníka s trvalým pobytem nebo sídlem v rodinných domech stojících v Bystřici pod Hostýnem v ulicích Dolní, Obchodní a na Masarykovo náměstí
  - za jednoho psa   1 000 Kč
   - za každého dalšího psa  1 500 Kč
c) pro poplatníka s trvalým pobytem nebo sídlem v bytových domech s nejvýše čtyřmi samostatnými byty stojících v Bystřici pod Hostýnem
  - za jednoho psa      800 Kč
  - za každého dalšího psa  1 200 Kč
d) pro poplatníka s trvalým pobytem nebo sídlem v bytových domech s pěti a více samostatnými byty stojících Bystřici pod Hostýnem
  - za jednoho psa              1 000 Kč
  - za každého dalšího psa             1 500 Kč 
e) pro poplatníka s trvalým pobytem nebo sídlem v místních částech Bílavsko, Hlinsko pod Hostýnem, Rychlov u Bystřice pod Hostýnem a Sovadina
  - za jednoho psa         70 Kč
  - za každého dalšího psa      105 Kč

Sazba poplatku ze psa, jehož držitelem je poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmů, anebo poživatel sirotčího důchodu, činí ročně:
pro poplatníka s trvalým pobytem dle bodu  a) a e):
 - za jednoho psa           60 Kč
- za každého dalšího                               90 Kč

pro poplatníka s trvalým pobytem dle bodu c):
 - za jednoho psa               120 Kč
 - za každého dalšího psa              180 Kč

pro poplatníka s trvalým pobytem dle bodu  b) a d):
 - za jednoho psa               200 Kč
 - za každého dalšího psa              300 Kč

V případě držení psa po dobu kratší než jeden rok se platí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců. Od místního poplatku ze psů je osvobozen po dobu dvou let od vzniku poplatkové povinnosti poplatník, který psa získal z útulku pro ztracené nebo opuštěné psy. Dále je od poplatku ze psů osvobozen držitel psa, kterým je osoba nevidomá, bezmocná a osoba s těžkým zdravotním postižením, které byl přiznán III. stupeň mimořádných výhod podle zvláštního právního předpisu, osoba provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob, osoba provozující útulek zřízený městem pro ztracené nebo opuštěné psy nebo osoba, které stanoví povinnost držení a používání psa zvláštní právní předpis.

Místní poplatek za likvidaci komunálního odpadu a místní poplatek ze psů můžete zaplatit na Městském úřadě v Bystřici pod Hostýnem, Masarykovo nám. 137, a to hotově v pokladně budovy Radnice v 2. podlaží nebo na účet číslo 27-1477670217/0100 vedený u Komerční banky a.s. v Bystřici pod Hostýnem.

 Mgr. Emílie Pánková



Design By Macik