Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Tříkrálová sbírka byla letos výjimečně bohatá

Svátek Tří králů je spojený s obdarováním. Tři králové nesli do Betléma své dary chudému nově narozenému dítěti. Podobně jako Tři králové z východu, tak i koledníci Tříkrálové sbírky přinášejí do našich domovů dary – zvěst o narození Ježíše v Betlémě a požehnání, které na dveřích domu symbolizuje nápis posvěcenou křídou „†C†M†B“. Nejsou to ale počáteční písmena jmen Tří králů, ale latinský nápis „Christus Mansionem Benedicat“, což znamená: „Kristus ať požehná příbytek“ a všechny přítomné v něm.


Celou Tříkrálovou sbírku v Bystřici pod Hostýnem zahájilo požehnání koledníkům 3. ledna 2014 v kostele sv. Jiljí a tříkrálový průvod po náměstí. P. Stanislav Jordán přítomné povzbudil, poděkoval jim a vyslal je k Vám, k lidem ochotným pomáhat. Vedoucí skupinek vždy se třemi koledníky jste pak mohli potkávat celý víkend. Celkem koledovalo 57 skupinek a některé děti koledovaly i více dní. Velký obdiv patří i dětem ze sdružení StonoŠka (za jejich organizaci děkujeme Dagmar Božovské a Aleně Apolenářové) a taky chovankám Domova Javorník ve Chvalčově s jejich vedoucí Karlou Studenou, které i tento rok ochotně pomohly.


Celkem bylo ve městě a obcích v působnosti Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem vybráno 312.332 Kč. Z toho v Bystřici pod Hostýnem 106.031 Kč, ve Chvalčově 21.837 Kč,  v Loukově 19.665 Kč, v Rychlově 19.048 Kč, v Podhradní Lhotě 14.661 Kč, na Rusavě 14.465 Kč, v Osíčku 13.881 Kč, ve Slavkově pod Hostýnem 13.355 Kč, v Chomýži 11.353 Kč, v Brusném 11.330 Kč, ve Vítonicích 10.780 Kč, v Komárnu 10.496 Kč, v Hlinsku pod Hostýnem 9.219 Kč, v Rajnochovicích 8.915 Kč, v Libosvárech 7.463 Kč, v Mrlínku 6.923 Kč, v Sovadině 4.750 Kč, v Bílavsku 4.162 Kč, v Blazicích 3.998 Kč.


Tříkrálová sbírka je zaměřena na pomoc potřebným – nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni, tedy těm nejslabším a nejzranitelnějším, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Je to zároveň úžasná myšlenka, jak naučit naše děti solidaritě, dobročinnosti pro druhé. Část výtěžku sbírky zůstane na kontě Charity Česká republika a využije se aktuálně na pomoc v zahraničí a na významné charitní projekty v rámci diecézních charit. Zbylá část výtěžku se vrátí do Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem a bude použita na přímou pomoc sociálně slabým lidem v našem regionu a na další rozvoj služeb oblastní charity.


Všem občanům děkujeme, že přispěli při této sbírce svým dílem, ať už to bylo penězi, laskavým přijetím koledníků, pohoštěním, zájmem o akci nebo jen milým úsměvem. Je to znamení, že lidí s dobrým srdcem ochotných pomáhat se u nás najde ještě stále dost. Srdečně také děkujeme všem, kdo se jakkoliv podíleli na úspěšné realizaci sbírky, koledníkům, dětem i dospělým, starostům a úředníkům města a obcí, bez nichž by dobročinná akce takového rozsahu byla neuskutečnitelná.


I když žijeme v čase ekonomické krize, společenského i politického chaosu a nedostatku práce, vybrala se letos v našem regionu rekordní částka v patnáctileté historii Tříkrálových sbírek. Vaší věrnosti Tříkrálové sbírce a dobroty si nesmírně vážíme, protože má nepopsatelnou hodnotu. Díky ní můžeme pomáhat a poskytovat služby potřebným lidem.Děkujeme …
V rámci Tříkrálové sbírky jsme také vyhlásili soutěž o nejzajímavější fotografii z koledování. Vítězné fotografie můžete vidět na webových stránkách Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem: www.bystriceph.charita.

Mgr. Helena Janovská                         
koordinátorka Tříkrálové sbírky          
Ing. Pavel Pilmajer
ředitel Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik