Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Pochod pro vzpomínku a na počest

Jedenáctý ročník nočního vzpomínkového pochodu po stopách výsadkářů a válečných zpravodajců ze skupiny Clay-Eva se konal 11. dubna 2014, téměř přesně po 70 letech.        

Vraťme se ale nejdříve o sedm desetiletí zpět. Blízko obce Hostišová u Zlína se v noci 13. 4. 1944 uskutečnil výsadek skupiny Clay s vysílačkou Eva exilového Ministerstva národní obrany v Londýně. Velitel četař aspirant Antonín Bartoš, šifrant četař aspirant Jiří Štokman a radiotelegrafista četař aspirant Čestmír Šikola se po seskoku vydali Hostýnskými vrchy na místo určení.


Na zásluhy těchto tří mužů přišlo letos zavzpomínat přes 200 lidí. Startu předcházelo slavnostní zahájení u pomníčku v obci Hostišová, právě v blízkosti místa seskoku. Čestnými hosty byli synové všech tří výsadkářů a dcera Bohuslavy Zicháčkové z Bystřice pod Hostýnem, která trojici zpravodajců během jejich působení v Bystřici neohroženě pomáhala. Genia loci podtrhl nezapomenutelný pohled na šestnáct „hříbků“ padajících z nebe. Výsadkáře ze 102. průzkumného praporu z Prostějova jistě neurazí přirovnání, kterým mladinká účastnice akce komentovala jejich dechberoucí seskoky.


Po čestných salvách se vydali účastníci v rekordním počtu na start pochodu. Někteří zvolili symbolickou šestikilometrovou trasu z Hostišové do Rackové. Z  Rackové se pak vycházelo na trasu 30kilometrovou. Ti nejzdatnější pokračovali přes Žabárnu do Lukovečka a za svitu měsíce došli ke Třem kamenům. Zde byla již tradičně umístěna bedna s vysílačkou. Hlasy z ní prolamovaly temné noční ticho. Chlad před svítáním nedovolil dlouho odpočívat, a tak se skupinky vydávaly na poslední úsek – do Bystřice pod Hostýnem. Členové Clay-Evy tady před sedmdesáti lety našli úkryt u zámečníka Oldřicha Procházky. Unavené kroky účastníků mířily za svítání do společného cíle – na vlakové nádraží v Bystřici pod Hostýnem.

Díky organizátorům – holešovských skautům a obci Hostišová si při této netradiční, náročné, poučné akci člověk uvědomil, jak nepředstavitelně těžké muselo být období války. Snad každý si při vzpomínkovém pochodu přijde na své – historie s nádechem vlastenectví, vojenství, turistika, setkávání, sebepřekonání…
                         

PK



Design By Macik