Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Špéra na Valašce byla silnější než my

Po zimní pauze se naplno rozjela také rally sezona v České republice. První závod spritového šampionátu se konal v okolí Valašského Meziříčí, kdy se populární „Valaška“ po roce ve volných podnicích dostala zpět do mistrovství, tentokráte ovšem do jednodenních soutěžích. Na start se postavila mimo jiné i posádka usedající druhý rok do Hondy Civic Vti – Milan Obadal a Ivo Vybíral. Svůj letošní první start si už oba pánové odbyli v Rakousku při Schneerosen Rally. Ve třídě 9, kde startovali, byla velmi silná konkurence šestnácti soupeřů a tak se daly čekat krásné a těsné souboje. Od pořadatelů dostali přiděleno startovní číslo 71 a po seznamovacích jízdách mohli vyrazit na závod. „Při seznamovacích jízdách probíhalo vše na jedničku. Rozpis na prvních dvou vložkách seděl dokonale, atmosféra v autě byla skvělá. Po poslední rychlostní zkoušce, naší oblíbené Bystřičce, jsme večer jeli domů spokojení a natěšení na sobotní porcičku ostrých kilometrů,“ řekl Ivo Vybíral.


Závod však přinesl nečekané komplikace a posádka nakonec v rámci závodu projela pouze jednu a půl rychlostní zkoušky. „Bohužel hned první měřený úsek byl pro nás zrušen, kvůli havárii našeho kamaráda Rendy Dohnala. Po zprávě, že jsou kluci potlučení a odnesly to jen plechy, jsme byli zase o něco klidnější. Závodili jsme naplno až při druhé rychlostce, kde jsme chytili docela dobrý rytmus. Objevilo se několik chybiček, ale výsledný čas nebyl vůbec špatný,“ popsali první ostré kilometry závodu oba sportovci. Po druhé rychlostní zkoušce patřila posádce Obadal-Vybíral 10. pozice ve třídě 9. Po 2. RZ následoval servis ve Valašském Meziříčí a pak se jelo druhé kolo stejných erzet –  Hukvaldy a Puntík. „Při druhém průjezdu erzetou Hukvaldy jsme se vůbec nemohli dostat do tempa a náš čas zde nebyl nejlepší. Nic jsme ale nevzdávali, protože šance na dobré umístění v cíli stále byla,“ prozradil Ivo Vybíral. Čtvrtá rychlostní zkouška byla pro posádku hondy ze stáje Sparrow racing team kritická a bohužel také konečná. „Před startem erzety jsme si řekli, že musíme zajet dobrý čas, abychom dohnali ztrátu z předchozího měřeného úseku a zaútočili na vyšší umístění. Od začátku jsme tlačili na pilu a vše nám vycházelo podle našich představ. Bohužel přišel poslední retardér a ten nám přinesl smůlu. Při výjezdu jsem moc brzy přidal plný plyn a na vyházených nečistotách nás špéra vytáhla do příkopu, z kterého jsme se pak odrazili ještě do druhého. Aby toho nebylo málo, ve druhém příkopu byl betonový můstek. O něj jsem vylomil levé přední kolo a poničil auto. Tím pro nás závody skončily, což nás dost mrzelo – vždyť jsme se zrovna začali dostávat do tempa,“ popsal nešťastnou událost Milan Obadal.


Velké poděkování patří sponzorům a partnerům posádky Obadal-Vybíral a také celému Sparrow racing teamu za perfektně připravené auto. Jelikož naši závodníci startují v obou šampionátech, další jejich start by se měl uskutečnit na rally v Českém Krumlově, kde se budou prát o body do hodnocení mezinárodního mistrovství České republiky.

MO



Design By Macik