Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Využití automatické meteorologické stanice

V minulých číslech bystřického Zpravodaje byly zveřejněny podrobnosti o automatické meteorologické stanici v Bystřici. Rádi bychom se dnes zmínili o tom, jak je možné některé údaje z této stanice získávat prostřednictvím internetu.

Na adrese www.chmi.cz si pod mapou Počasí v České republice najdete ve třetím sloupci Grafy automatických stanic, kliknete na text, objeví se další mapa republiky s rozdělením rajonů jednotlivých poboček ČHMÚ, kliknete na pobočku Brno nebo kdekoliv na plochu tohoto území a naskočí mapa s vyznačenými stanicemi, mezi nimiž je i Bystřice pod Hostýnem. Pak už si kliknutím na příslušný puntík otevřete graf, na němž jsou zobrazeny údaje průběhu příslušných veličin v intervalu posledních 48 hod na stanici Bystřice pod Hostýnem.


Z grafu se dají vyčíst tyto meteorologické veličiny: teplota ve výšce 2 m nad zemí (červená křivka), přízemní teplota ve výšce 5 cm nad zemí (fialová), relativní vlhkost vzduchu (světle modrá), rychlost větru (zelená), maximální rychlost větru, tzn. nárazový vítr (hnědá), směr větru (černé body), množství spadlých srážek (modrá). O hodnotě příslušného jevu informují stupnice napravo od grafu v odpovídající barvě a s uvedenou jednotkou. Směr větru se udává v azimutech, odkud vítr vane. Severní vítr (severák) fouká, jak pojmenování napovídá, od severu a má azimut 0° (360°), východní vítr fouká od východu v azimutu 90°, jižní 180° a západní 270°. Na vodorovné ose je zobrazen čas – datum a hodiny v základním intervalu po 4 hodinách.


Na přiloženém grafu (obálka, str. 3) vidíme situaci od 16. hodiny 8. dubna do 16. hodiny 10. dubna t. r.  Modrá čára (srážky) odpovídá první letošní bouřce 8. 4., všimněte si i červené čáry, jak při bouřce rychle klesla teplota vzduchu. Další den srážky nebyly, proto je modrá čára na úrovni hodnoty 0 mm, až zase 10. 4. od ranních hodin přišly další srážky v přeháňkách. Podle umístění teček vyjadřujících směr větru poznáte, že v průběhu dne 9. 4. vítr měnil směr – od půlnoci do zhruba 18 hodin měl azimut 315°, tudíž foukal od severozápadu, pak změnil směr a foukal od jihu a postupně se stáčel od jihozápadu až západu.  Nejsilnější náraz větru zhruba v 17 hodin měl rychlost asi 14 m/s (hnědá čára). Teplota vzduchu při zemském povrchu je v nočních hodinách nižší a v poledních hodinách vyšší než teplota vzduchu ve 2 m nad povrchem země, což odpovídá vyzařování nebo naopak přijímání tepla od povrchu – srovnejte fialovou a červenou čáru. Mírné kolísání teplot vzduchu během krátké doby způsobuje sluneční svit vzestupem nebo oblačnost snižováním teploty (červená čára).  Sluneční svit a jeho délku nová automatická stanice neměří. Relativní vlhkost vzduchu udávaná v procentech (světle modrá čára) závisí na teplotě vzduchu a jeho nasycenosti vodními parami – při vyšších teplotách klesá, při ochlazení nebo ve srážkách zase roste.


Pokud má někdo zájem o další údaje a průměrné hodnoty, pak ho odkazujeme na brněnskou pobočku Českého hydrometeorologického ústavu, kde je lze za úplatu získat.


Přes internet můžete také získat veřejnosti přístupné údaje o stavu vody na vodoměrných stanicích s případným upozorněním na povodňové nebezpečí (http://hydro.chmi.cz) nebo detailní analýzu počasí a jeho předpovědi na nejbližší hodiny (http://now.chmi.cz). Upřesnění předpovědí a jejich zpřístupnění veřejnosti je umožněno právě automatickými stanicemi, včetně té v Bystřici pod Hostýnem.


Výše uvedené informace mohou přispět také ke zpřesnění předpovědí přívalových srážek na malých tocích pro region Bystřice pod Hostýnem, včetně Černého potoka. Podle informací KÚ Zlín má být navíc ještě v letošním roce v rámci IZS uveden v Kroměříži do provozu radar, který by přesně detekoval pohyby srážkových polí. 

RNDr. Jiří Barbořík, -Zk-



Design By Macik