Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



SOS Kajuta otevřena

V pondělí 5. května 2014 byl v Bystřici pod Hostýnem oficiálně zahájen provoz nízkoprahového zařízení pro děti a mládež SOS Kajuta. Zařízení sídlí  v Přerovské ulici č. p. 1634, v 1. patře. SOS Kajutu zřídilo Sdružení SOS dětské vesničky s podporou města Bystřice pod Hostýnem po několikaletém úsilí. Ve městě dlouhou dobu chybělo zařízení poskytující nabídku volnočasových aktivit dětem, které běžné zájmové kroužky či skupiny z různých důvodů nenavštěvují.  Kajutu otevřeli společně s jejími pracovníky a hosty ředitel SOS dětské vesničky Chvalčov Mgr. Cyril Maliňák, starosta města Zdeněk Pánek, vedoucí městského odboru sociálních věcí Marcela Vegrichtová a velitel Městské policie Bystřice pod Hostýnem Bc. Radek Sigmund. 

SOS Kajuta má prozatím dva pracovníky a otevřena je každý všední den odpoledne do 17 hodin. Je to prostorná podkrovní místnost s pohodlnými místy k sezení, stoly, čtyřmi vybavenými počítačovými místy, stolním fotbálkem a kulečníkovým ministolem.  Vejde se sem 16–20 dětí najednou. Návštěvy zařízení jsou bezplatné  a bez nutnosti oficiální registrace.

Jak uvedl Mgr. Cyril Maliňák, práce na budování nízkoprahového zařízení v Bystřici pod Hostýnem byly zahájeny už před několika lety a otevření SOS Kajuty přímo nesouvisí s novými obyvateli bystřického hotelu Podhoran. Kajuta je připravena nabídnout  program všem příchozím ve věku od 6 do 18 let. Vítáni jsou všichni, kdo  chtějí smysluplně využít  svůj volný čas po skončení školy. Děti si tu  mohou zahrát biliár, stolní fotbal, deskové či počítačové hry, učit se na počítači nebo poprosit o pomoc s přípravou do školy. Kajuta případně zajistí i doučování. Každý tu také může požádat o  individuální schůzku, svěřit se se svými problémy, poradit se. SOS Kajuta spolupracuje s bystřickým Sokolem a pro pobyt venku mají návštěvníci Kajuty k dispozici hřiště u sokolovny. Podle zájmu může Kajuta pořádat také menší výlety do okolí, promítat filmy nebo zvát na besedy zajímavé lidi.

Do SOS Kajuty nesmějí: drogy, agresivita fyzická i slovní, despekt, sex, jakékoliv formy násilí.

"Nechceme konkurovat Včelínu nebo Sokolu," říká pracovník Kajuty Mgr. Radim Kejík, "poskytujeme doplňující služby a nabízíme nové možnosti potřebným dětem a mládeži." Bližší informace o provozu bystřického nízkoprahového zařízení pro děti a mládež podá Radim Kejík na adrese: (radim.kejik@sos-vesnicky.cz) nebo na telefonu 775 720 285. 

msch



Design By Macik