Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Radní podporují udělení státního vyznamenání členům skupiny Clay-Eva

Rada města Bystřice pod Hostýnem jednomyslně podpořila návrh starosty Zdeňka Pánka, aby byli tři členové paradesantní skupiny Clay-Eva oficiálně navrženi na státní vyznamenání udělené in memoriam. Dopis prezidentu Miloši Zemanovi odeslali na konci dubna.


 „Letos si připomínáme 70 let od seskoku tří odvážných mužů v Hostýnských vrších. Když jsem viděl u pomníčku v Hostišové jejich tři syny stejných jmen a dceru Bohunky Zicháčkové, která tehdy skupinu ve svém bystřickém domě ukrývala, rozhodl jsem se znovu usilovat o morální satisfakci pro jejich rodiny,“ zdůvodnil svůj návrh starosta města Zdeněk Pánek.


Všichni tři členové Clay-Evy jsou od roku 1990 čestnými občany města Bystřice pod Hostýnem. „Velitel Antonín Bartoš a radista Čestmír Šikola tehdy přijeli do Bystřice osobně, pan Bartoš přiletěl až z USA,“ vzpomíná Z. Pánek. Šifrant Jiří Štokman se bohužel ani prvního porevolučního ocenění své odvahy ve válečných letech nedožil. „Bystřičané na své hrdiny nikdy nezapomněli. Vždyť při jejich ukrývání před gestapem riskovaly život i další bystřické rodiny. Státní vyznamenání by mohlo pomoci oživit tento výjimečný příběh, na který nesmíme nikdy zapomenout,“ dodal starosta Pánek.

-jan-



Design By Macik