Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ještě o stromech

S několika názory a dohady ohledně kácení bystřických stromů se obrátil v dopise na redakci Zpravodaje Bystřičan Karel Palla. Zeptali jsme se společně s ním Ing. Tomáše Svačiny z městského odboru životního prostředí, jak se věci mají.

Vážená redakce,
jako dlouholetý čtenář Zpravodaje jsem se rozhodl podělit s vámi a čtenáři o několik postřehů. Březnové číslo bylo z velké části věnováno životnímu prostředí v Bystřici, zejména kácení stromů. Úvodem podotýkám, že práce bystřického odboru životního prostředí je na vysoké úrovni ve srovnání s jinými městy, který znám. Chci se ale soustředit jen na údržbu stromů. Že je nutno kácet stromy přestárlé a nemocné, je jisté. Že se kácí stromy zdravé, je rovněž jisté, na to nemusím být dendrologem. Při této příležitosti podotýkám, že každý strom je vlastně jakýsi mikrosvět, v němž žije množství živočichů, kteří do přírody neoddělitelně patří, od hmyzu až po ptactvo. Zásahy je nutné provádět citlivě, a pokud je třeba strom prořezat, neznamená to ořezat ho jako tužku a zničit tak hnízda ptáků, mnohdy i chráněných druhů. Na druhou stranu však musím podotknout, že pracovníci městského odboru životního prostředí v tomto směru projevují opravdu velké pochopení. Musím se ovšem zmínit i o něčem, co mně nejde do hlavy. Za mých mladých let, pokud někdo kácel strom, byl povinen odstranit i pařez (vím to z vlastní zkušenosti). Dělalo se to ručně, krumpáč-sekera-pila. v dnešní době pokročilé techniky už to samozřejmě neplatí. Stromy kácíme, ale pařezy necháváme. Pokud vítr vyvrátí nějaký strom i s pařezem, strom odřežeme a pařez vrátíme na původní místo, snad jako upomínku, že tu kdysi stával strom. Jan v Zahájeném kolem cyklostezky je přes dvacet pařezů, v jiných místech nepočítaně. Zkrášlení prostředí to rozhodně není, ale snad je teď nějaká vyhláška, že to tak má být. To nevím. Vím samozřejmě o vysazování nových stromů, ale i tak se obávám, že v řádu desítek let bude v Bystřici víc pařezů než stromů.


V souhrnu ovšem musím, a myslím, že nejen já, pracovníkům městského odboru životního prostředí poděkovat za jejich práci a snahu udržet naše město v čistotě a pořádku. Jako příklad uvádím úpravu Schwaigrova náměstí – odstranění houštin a křovisek, většinou náletových, kvůli nimž se náměstí pomalu ale jistě stávalo veřejnou skládkou a záchodem. Po zásahu se situace obratem změnila a doufám, že to tak zůstane i nadále. Jistě všichni máme stejný cíl a zájem o to, aby naše město bylo co nejkrásnější.


S pozdravem Zpravodaji zdar Karel Palla.

Kácejí se ve městě i zdravé stromy?
Někdy ano, například stromy zasazené na nevhodném místě, v nevhodné hustotě nebo stromy, bez jejichž odstranění by nebylo možné provést nezbytné opravy komunikací, přeložky inženýrských sítí či jiné stavební práce. Dochází k tomu ve výjimečných případech.

Jak je to s pařezy? Existuje vyhláška, která by bránila jejich odstraňování?
Žádná taková vyhláška není. Pokud jsou pařezy po vykácených stromech na exponovaných a  frekventovaných místech, kde by nevypadaly dobře, bránily pohybu osob nebo překážely například při sečení trávy, odstraňujeme je. Pařezy v parcích, zalesněných lokalitách, na některých zelených plochách, tedy pařezy, které ničemu nebrání a mohou se naopak stát biotopem pro některé druhy živočichů nebo hub, většinou necháváme na místě.

Děkujeme za odpovědi.
msch



Design By Macik