Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dávné přání města aneb Osmdesát let vojenského zdravotnictví v Bystřici

V letošním roce si připomínáme osmdesátileté působení vojenského zdravotnictví v našem městě. Příchod vojáků ale nebyl jednoduchý.


Když v roce 1933 definitivně finančně zkrachoval rod Loudonů, nabídl poslední majitel zámku Ernst Gideon Loudon zámek i s parkem zároveň městu Bystřici pod Hostýnem a olomouckému arcibiskupství. V městské radě došlo k mnoha jednáním plným nekonečných sporů o tom, zda má město nabídku přijmout a zřídit v zámku úřad nebo školu, zda má být zámek přidělen řádové nemocnici milosrdných sester či nabídnut ministerstvu zemědělství pro školské účely nebo ministerstvu národní obrany pro účely vojenské. V září 1933 navštívil bystřický starosta Václav Zbořil ministra národní obrany Bohumíra Bradáče a předložil mu bystřický zámek jako objekt vhodný pro vojenskou posádku.


Městská rada při rozhodování o zámku vycházela z toho, že péče o tak velkou budovu bude příliš nákladná a zatíží v době hospodářské krize městskou pokladnu. Konečné rozhodnutí proto znělo, nabídnout zámek i s parkem Ministerstvu národní obrany. Písemně tak rada města učinila v dopise z 12. září 1933. Ministerstvo ale kladlo mnoho podmínek – město mělo upravit zámek i další objekty k používání pro vojenské účely, zajistit byty pro 32 vojáků, postarat se o zásobování vodou a elektrickým proudem, připravit potřebné volné plochy pro vojenská cvičení. Na tyto podmínky město nechtělo přistoupit a pokoušelo se jednat dále. Protože se jednání vlekla, koupilo mezitím od E. G. Loudona zámek olomoucké arcibiskupství, které v něm chtělo zřídit penzionát pro vysloužilé kněží a farské hospodyně.


Situace vyvolala konflikty v městské radě a v jejich důsledku se 11. listopadu 1933 starosta Václav Zbořil vzdal své funkce. Protože měl Václav Zbořil dobré kontakty na olomouckém arcibiskupství, přesvědčili jej členové rady města, aby se i přes svůj odchod z funkce za zpětný prodej zámku městu přimluvil. Arcibiskupství zámek prodalo za stejnou cenu, jakou za něj zaplatilo baronu Loudonovi. Jednání s ministerstvem obrany mohla pokračovat.


Ze zápisu z jednání městské rady dne 22. června 1934 vyplývá, že „zemské vojenské stavební ředitelství telefonicky oznámilo, že Ministerstvo národní obrany se rozhodlo koupiti zámek pro vojenské účely. Zástupci města mají se ve čtvrtek 28. června dostaviti do Brna.“ V červenci 1934 se v novinách objevuje zpráva s titulkem „Bystřice p. H. dostane vojenskou posádku. Ministerstvo národní obrany koupilo Loudonův zámek. Dávné přání města bylo konečně splněno.“

Zpočátku se jednalo o umístění dělostřeleckého oddílu, později ministerstvo od záměru upustilo a bylo rozhodnuto, že se do Bystřice přestěhuje jiný odbor – zdravotnické zásobování.


Dne 15. ledna 1935 ministerstvo národní obrany objekt oficiálně převzalo a 12. srpna sem přesídlila zdravotnická posádka z Josefova. S novou posádkou přijel na bystřické nádraží také tehdejší velitel skladu plk. PhMr. Josef Kadláč, jehož za město uvítal nový starosta František Macfelda. Vyjádřil potěšení, že se do Bystřice dostali noví vzdělaní obyvatelé. S posádkou přicestovaly do Bystřice také vlaky s celkem 500 vagony kvalitního zdravotnického materiálu.
-eda-



Design By Macik