Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kamerový systém v Bystřici pod Hostýnem

Město Bystřice pod Hostýnem se zajímá o prevenci kriminality prostřednictvím kamerového systému již od roku 2008. Na podzim 2014 byl zřízen bezpečnostní výbor Zastupitelstva města Bystřice pod Hostýnem, který se mimo jiné zabývá problémy souvisejícími s osobami ubytovanými v bývalém hotelu Podhoran a také výskytem drog mezi mládeží ve městě. Spolupracuje s Policií ČR a s dalšími bezpečnostními složkami působícími na území města. Snahou bezpečnostního výboru je propojit tyto složky, dosáhnout vzájemné provázanosti a spolupráce a zajistit společné nasazení při řešení deliktů.


Bezpečnostní výbor má celkem pět členů. V rámci projektu Kamerový systém v Bystřici pod Hostýnem byl ustanoven také manažer prevence kriminality, jímž je Bc. Radek Sigmund, velitel městské policie. Ten spolupracuje se všemi subjekty podílejícími se na prevenci kriminality, vytváří statistiky a analýzy o trestné a přestupkové činnosti a plán prevence kriminality na další léta.


Projekt je navržen do dvou etap, první zahrnuje výměnu zařízení na pracovišti stálé dohledové služby městské policie a výměnu dvou stávajících analogových kamerových bodů za modernější digitální kamerový systém. Druhá etapa (v roce 2016) pak rozšíří kamerový systém o dvě stacionární kamery, které budou umístěny v prostoru centrálního autobusového nádraží v Přerovské a Holešovské ulici.


Městský kamerový dohlížecí systém slouží k dohledu v místních záležitostech veřejného pořádku a pomáhá předcházet pouliční trestné činnosti a přestupkům. Systém umožňuje vizuální kontrolu nejrizikovějších lokalit ve městě, archivaci záběrů nestandardních situací a jejich následné vyhodnocení.


Financování první etapy projektu je zahrnuto v rozpočtu města na letošní rok. Pro financování druhé etapy bude podána žádost o státní účelovou dotaci z Programu prevence kriminality 2016. Tento program podporuje projekty zaměřené na rozvoj aktivit a opatření, která pomáhají předcházet trestným činům či jinému protiprávnímu jednání. Cílem prevence kriminality je vytvořit prostředí, v němž bude potenciální pachatel co nejméně motivován k páchání trestné činnosti, a občan se bude cítit bezpečně.

Lenka Zbranková, DiS.
Oddělení strategického plánování a projektového řízení
MěÚ Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik