Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



NAŠI jsou stále lepší

V rámci bienále NAŠI letos vystavilo své výtvarné práce v bystřickém zámku třiadvacet místních výtvarníků neprofesionálů. Kruhový sváteční sál po zimě praskal ve švech, k poslechu všem hrála cimbálová muzika dětského valašského souboru Malá Rusava. Za výtvarníky v úvodu promluvil krajinář Antonín Milis. Poděkoval všem za přízeň a zdůraznil, že slovo amatér označuje člověka, který se něčím zabývá rád a pro své potěšení, že amatéři jsou lidé s láskou pracující na svém díle a lásku rozdávající. O pravdivosti jeho slov se přesvědčil každý návštěvník barvité vernisáže.
Svá díla letos představili: Milada Běhalová Krátká – malba, David Černohorský – dřevořezba, Petr Černoch – malba, Irena Hudcová – fotografie, Věra Jeníčková – malba, Jaroslav Karas – fotografie, Hana Kotasová – kresba, Lubomír Krutil – fotografie, Radek Kvasnica – malba, Pavel Marnota – malba, Antonín Milis – malba, Hana Nožičková – fotografie, Milan Oslzla – malba, Zdeněk Píštěk – fotografie, Olga Píštěková – fotografie, Josef Rapčan – kresba, Lenka Stanovská – kresba, malba, kůže, Blanka Ševelová – malba, Michaela Šťastná – malba, Lubomír Štěpnička – fotografie, Alena Zapletalová – kresba, Karel Žákovský – malba, Martin Živný – fotografie.
Vernisáž uvedl v chladném sobotním odpoledni místostarosta města Bystřice pod Hostýnem Pavel Malének.

Vážení přátelé výtvarného umění,

celý dnešní den máme počasí, že by jeden psa nevyhnal. A přece se nás tady sešlo víc, než by se dalo očekávat. Co nás žene v dešti na výstavu? Domnívám se, že kromě vyjádření osobní podpory našim známým vystavujícím je to touha zhlédnout něco pěkného, co se rodilo kolem nás v uplynulých dvou letech. Je to touha podívat se na něco výjimečného, co my obyčejní lidé neumíme, na projevy talentu, který nám všem nebyl dán. Výtvarné umění nás zajímá. Zrcadlí se v něm každodenní realita, kterou prožíváme a která nás obklopuje, změněná očima a rukama umělce, vypodobněná rozmanitými prostředky a styly. Ostatně – zdá se mi, že spektrum výtvarného projevu NAŠICH je výstavu od výstavy bohatší a barvitější.
Každé výtvarné dílo je výpovědí svého autora. Je to sdělení o stavu jeho duše, obraz jeho názoru na tento svět, je zanecháním stopy v čase. Má svoji přidanou hodnotu v podobě zvládnutí použité výtvarné techniky, a především určité abstrakce, jíž nám autor nechává prostor pro rozvinutí naší osobní fantazie. Vzniká tím jistá bipolarita, nedořečenost, jíž výtvarník umožňuje divákovi, aby se spolupodílel na završení díla.
Vy, kteří pravidelně navštěvujete výstavy NAŠICH, mi jistě dáte za pravdu, že v jejich výtvarném projevu je zřejmý velký posun. Jako každá jiná lidská činnost se i výtvarná technika zlepšuje cvikem, opakováním a zdokonalováním. Autoři dnes předkládaných děl by nám jistě mohli vyprávět, kolik úsilí stojí umělecký projev. Kolik je to hledání, slepých uliček a omylů, než se podaří najít výraz, který přinese uspokojení autorovi a pak i vnímateli jeho díla. Toto hledání je tím obdivuhodnější, uvědomíme-li si fakt, že všichni autoři se živí něčím jiným, často hodně odlišným a prozaičtějším, než je umělecká činnost. Obětují mnoho svého volného času hledání inspirace, studiu, zvládání výtvarných technik a nezbytných technických dovedností, které vznik uměleckých artefaktů nezbytně provázejí.
Takto přinášené oběti, ale především schopnost výtvarného vyjádření, zušlechťují duši. Dnešní výstava dokládá, kolik ušlechtilých lidí kolem nás žije, kolik skromných a obětavých lidí denně potkáváme. Nemusím jistě podotýkat, jak je tato okolnost důležitá pro dnešní neklidný svět, roztěkanou a nejednotnou společnost.
Ať vás tedy dnes zahřeje nejen sklenka vína, ale především opravdovost výtvarného sdělení vystavujících NAŠICH. Dovolte, abych jim popřál hodně inspirace i radostných důvodů vytvářet umělecká díla a promlouvat jimi k ostatním.
Chci také poděkovat všem, kteří dnešní výstavu obětavě připravili. Skutečnost, že je tady dnes zima, jsme bohužel ovlivnit nemohli. Byli jsme ale ujištěni, že na opravě poruchy nebeského topení se pracuje a že v nadcházejících týdnech a měsících budeme jistě spokojeni.

msch



Design By Macik