Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Uniformy v proměnách času

V bystřickém zámku se otevřela unikátní výstava vojenských a policejních stejnokrojů. K vidění jsou kompletní uniformy i jejich části, vyznamenání, zbraně užívané od roku 1945 do současnosti.


Expozice vznikla z popudu Františka Sklenáře, který vojenské reálie sbírá už dvacet let. Na veřejnosti vystupuje veterán často v uniformě napoleonského vojáka, neboť je členem místního Klubu vojenské historie francouzského císařství. Myšlenka ukázat kolekci uniforem provázela pana Sklenáře dlouho. Ještě předtím však s přáteli z klubu a s podporou města vybudoval v zámku klubovnu se zázemím pro napoleonce a nedávno také stálou expozici. „Dnes si bez napoleonců nedokážeme představit žádnou větší akci ve městě,“ zdůraznil v proslovu starosta Zdeněk Pánek.


Při vernisáži výstavy Uniformy v proměnách času zůstal sběratel Sklenář v civilu. „Tady je tzv. kopřivák, ten vážilo dvacet kilo, když jste v tom kabátě zmokli. Já vím, co to bylo, já v něm na vojně chodil,“ přiblížil jeden z modelů. Převážně mužská část návštěvníků vernisáže si vybavila ten „svůj“ stejnokroj z povinné vojenské služby. Vzpomínky na dobu dávno minulou provázely většinu návštěvníků také při obhlídce uniforem policie a dalších složek ministerstva vnitra.


Mnoho otázek vyvolala originální maketa státní hranice z dob ČSSR. „Doba to byla složitá, na to se nedá zapomenout. Ale nebyla tak zlá, jak se o ní mluví, vyzdvihuje se jen to špatné. Propaganda z nás udělala vrahy, ale my sami jsme na hranicích měli strach,“ připomněl František Sklenář konec 50. let.


„Stávalo se, že jsme se nedovolali do Rajnochovic. Pokrytí signálu horských oblastí probíhalo pomocí tříkanálové stanice podle členitosti terénu,“ promluvil za bývalé policisty Svatopluk Dytrych, který ze své sbírky zapůjčil pro účely výstavy dobovou komunikační techniku SNB a VB.


Vystavené exponáty, včetně uniforem pohraniční a hradní stráže či vězeňské a finanční stráže, nepropagují žádné ideologické hnutí, slouží jen pro badatelské a sběratelské účely. Výstava Uniformy v proměnách času bude otevřena do prázdnin.

Eva Mikešková



Design By Macik