Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bílavsko získalo vlastní znak

Bylo – nebylo, od léta 2016 má Bílavsko svůj znak. Jde o znak osady, který nevyžaduje schválení speciální komisí Parlamentu ČR, ale je na světě. Malá osada zřejmě nikdy v historii vlastní znak neměla, alespoň nebyly nalezeny prameny, které by jeho existenci dokládaly. Bylo tedy třeba začít z čisté vody a nově ho vytvořit. Na přání osadního výboru město Bystřice pod Hostýnem oslovilo heraldika Zdeňka Velebného, člena České vexilologické společnosti a České genealogické a heraldické společnosti v Praze. 


Postupně vytvořil dva znaky Bílavska. Ten první se však u místních ani po důkladných jednáních a diskusích nesetkal s úspěchem. Heraldik příhodně použil atributů sv. Bartoloměje, patrona místního kostela, sv. Floriána, jehož socha stojí na návsi, a do znaku vložil i připomínku hradní palisády a Chlumu. Vznikl z toho ale kupodivu celek poněkud agresivní a zlověstný.

 - bez popisu -

„Při tvorbě znaku jsem vycházel z následujících skutečností,“ psal heraldik. „Mluvící znamení – Bílavsko, tedy bílé, světlé místo, základní kov (barva štítu) – stříbrná (bílá). Historické hradiště na kopci Chlumu je znázorněno pěti palisádovými kůly na vrcholu zeleného kopce. Kostel sv. Bartoloměje je symbolizován nožem, tedy základním atributem světce, a sv. Floriána, jehož historická socha se v obci nachází, zastupuje ve znaku zlatá štoudev.“   


Mírumilovní Bílavští proto požádali o jinou variantu znaku, s níž by se mohli lépe ztotožnit. Zdeněk Velebný si vzal jejich prosby k srdci a přišel s novým návrhem. „Bítovští z Bítova, jeden z nejstarších významných rodů, který vlastnil osadu Bílavsko,“ píše, „ je zastoupen ve znaku hlavním atributem svého rodového erbu – tzv. rozkvetlým červeným srdcem, z nějž vychází černý sloup zakončený kohoutím ocasem. Historické hradiště Chlum je symbolizováno sedmi palisádovými kůly na vrcholu zeleného kopce. Sv. Florián, jehož historická socha se v obci nachází, je ve znaku zastoupen bílým kotoučem, mlýnským kolem, jež patří k jeho atributům."

- bez popisu -

A tak se zrodil a byl všeobecně přijat nový znak Bílavska. Stal se oficiálním symbolem pro všechny důležité okamžiky v životě osady pod Chlumem a jejích obyvatel. Kterou variantu byste zvolili vy?
msch



Design By Macik