Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Projekt e-Badatelna Zlínského kraje pomáhá objevovat nové skutečnosti

Už osm měsíců funguje unikátní projekt Zlínského kraje e-Badatelna (https://ebadatelna.zlkraj.cz/), který umožňuje vstoupit do cenných sbírkových fondů sedmi paměťových organizací Zlínského kraje: čtyř muzeí, galerie výtvarného umění, hvězdárny i krajské knihovny. Projekt eBadatelna je jediný svého druhu v celé České republice.


V současné době je v digitální podobě zpřístupněno 1 444 dokumentů, které mají 27 443 stran a jsou rozděleny do několika kategorií. Najdeme zde noviny a časopisy, knihy, fotografie a negativy, umělecká díla, plakáty, mapy, historické pohlednice, staré listiny atd. Projekt se neustále rozšiřuje – v závislosti na kapacitě kurátorů přibývají nové stránky. Postupně by mělo být elektronicky zpřístupněno 460 000 stran nejrůznějších dokumentů a filmy v délce trvání 860 minut.
Potěšitelný je nárůst počtu návštěvníků e-Badatelny. Některé dny se pohybuje v řádu desítek, jindy stovek uživatelů. Veřejnost se s portálem učí pracovat. Možnost prohlížet si sbírky paměťových institucí oceňují nejen studenti nebo odborníci, ale i náhodní badatelé.


Projekt e-Badatelna byl realizován z Integrovaného operačního programu, v rámci „Rozvoje eGovernmentu ve Zlínském kraji II“, na základě výzvy „Zpřístupnění digitálního fondu paměťových institucí regionálního charakteru“. Celková cena projektu (včetně podpory jeho fungování až do roku 2020) dosahuje částky 1.949.915 korun, vč. DPH.


Do projektu se zapojily Hvězdárna Valašské Meziříčí, Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Muzeum regionu Valašsko, Muzeum Kroměřížska a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
-red-



Design By Macik