Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Spolupracujte s lokální síťařkou

„Minulost by měla být odrazový můstek, nikoliv houpací síť.“ Ivern Ball

…aneb Co provádí na Bystřicku lokální síťař v projektu Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí

Díky vstřícnosti organizátorů Podhostýnského mikroregionu jsem měla možnost výše uvedený projekt představit v základních bodech na posledním setkání starostů a starostek, které se uskutečnilo ke konci srpna letošního roku v Podhradní Lhotě.


Tento projekt Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Evropské unie (Evropského sociálního fondu) mi dává od začátku července 2016 možnost z nové pozice lokální síťařky kontaktovat aktéry, jejichž činnost se dotýká cílové skupiny – ohrožených dětí a rodin. Do projektu se zapojilo celkem 11 krajů a 120 oddělení sociálně právní ochrany dětí z celé České republiky.


V praxi to znamená, že cílem projektu je v první fázi mapovat a analyzovat současnou situaci různých služeb, organizací, osob, státních i nestátních, ziskových i neziskových, které v současné době fungují v dosahu obce s rozšířenou působností Bystřice pod Hostýnem a jejichž zájem se ubírá směrem k podpoře či pomoci ohroženým dětem a rodinám (tzn. školská zařízení, sociální služby, pediatři, volnočasová zařízení, školní psychologové, psychiatři, církve, Policie České republiky, nízkoprahová zařízení, zapsané spolky, apod.).


Druhou fází činnosti je už vlastní „síťování“ aktérů, tzn. zjišťování jejich potřeb a podnětů, které mají směřovat k zefektivnění komunikace a spolupráce mezi nimi navzájem nejen v Bystřici pod Hostýnem, ale i v okolních vesnicích. Pro bližší představu můžete na internetu otevřít stránku www.pravonadetstvi.cz (doporučuji tzv. interaktivní katalog, kde najdete vhled do životních situací ohroženého dítěte a rodiny i ukázky sítě pomoci).


Dovolím si říci, že činnost síťování by měla nenásilně navazovat a spolupracovat na již probíhajícím komunitním plánování sociálních služeb, které v Bystřici pod Hostýnem, v obci s rozšířenou působností, pár let probíhá, a zároveň se snažit o posílení „meziresortnosti“ spolupráce státních i nestátních subjektů. Cílem tohoto úsilí je, aby síť byla schopna do budoucna efektivně fungovat hlavně na bázi místních zdrojů, a to bez přítomnosti síťaře (samotný projekt končí v roce 2019).


Zkusme se tedy skutečně „odrazit od minulosti“ a hledejme společnou cestu, jak lze i u nás na Bystřicku efektivně řešit nepříjemné situace ohrožených dětí a jejich rodin. Těším se na spolupráci a podněty zainteresovaných.

Alžběta Luhan Fürstová
Lokální síťařka obce s rozšířenou působností Bystřice pod Hostýnem, ZLK
MPSV
alzbeta.luhan@mpsv.cz
www.pravonadetstvi.cz



Design By Macik