Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Noc Loudonů končila v hrobce

Oblíbená zábava pro milovníky historie i pro zvědavce se odehrála na bystřickém zámku. Opět se zámeckými komnatami potulovali zvídaví hráči, kteří samostatně či ve skupině plnili zadané úkoly.„Chodíme pokaždé, je to bezva zábava, stále je co objevovat. A co teprve atmosféra na zámku po setmění, “ poznamenala Věra Kučerová, kterou doprovázeli dva malí synové. Přestože Noc Loudonů není primárně určena dětem, kluci a holky nadšeně pátrají na vlastní pěst a sbírají indicie. Častěji jim však pomohou právě dospělí, neboť některé otázky jsou vskutku zapeklité, např. početní úkoly dají zabrat.


Autorem velkolepé detektivní hry, jemuž patří obdiv a poděkování, je bystřický patriot Jiří Strnad, který tentokrát vystupoval jako zámecký pán František Antonín della Rovere di Monte l´Abbate. A Noc Loudonů by se také nemohla konat bez odborné pomoci historičky Evy Nedělníkové. Postavy hrají členové turistického oddílu mládeže Pawnee i pracovníci a přátelé městského úřadu.


Mizející interiéry bystřického zámku otevírají prostor pro fantazii. V rámci letošní hry se s otcem Bernardem dostali účastníci až základům původní tvrze nebo třeba nakoukli do milostného života Oliviera Loudona a přitom plnili požadované úkoly, aby získali potřebné indicie. Ačkoli při startu obdrží každý mapu zámku, pokaždé někdo v temných zákoutích zabloudí. „Protože lidi znají jen kulatý sál, kde se konají koncerty a výstavy,“ říká Jiří Strnad. „Nejvíce mě ale překvapuje, že Bystřičané vůbec nevědí, že celý zámek se dá v sezóně projít v rámci obvyklé prohlídky s průvodcem.“ Kam se ale normálně veřejnost nedostane, je vzácná kaple Loudonů na hřbitově. Ta byla letos otevřena speciálně pro účastníky hry a zakončila detektivní pátraní po stopách významného rodu.
Eva Mikešková



Design By Macik