Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Do Senátu…

Šárka Jelínková je od roku 2011 ředitelkou bystřického Centra pro seniory Zahrada, od roku 2006 bystřickou zastupitelkou a letos byla zvolena také do Zastupitelstva Zlínského kraje.
Po maturitě vystudovala pedagogickou nástavbu a později vychovatelství na Univerzitě Palackého v Olomouci (1996). Celý život se pohybuje v sociálních službách. Pracovala na Hostýně, mimo jiné jako vedoucí vychovatelka, později pracovala v domově pro hendikepované ve Chvalčově. Mezi roky 2000 a 2008 vedla Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka v Kroměříži.

Co pro vás osobně vítězství v senátních volbách znamená?
Především vděčnost vůči všem, kteří mě podporovali, ale také velký závazek. Nejen k lidem, kteří mi svým hlasem dali důvěru, ale také velký závazek k našemu městu, k mému rodnému městu Bystřici pod Hostýnem. Chtěla bych být městu prospěšná a budu hledat všechny cesty, aby tomu tak bylo. Mluvím především o kontaktech, o informacích, ke kterým má senátor přístup.
Čemu chcete jako senátorka věnovat pozornost, co pokládáte za svůj nejdůležitější úkol?
Ráda bych se zapojila do práce ve Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Nejednotné a nestabilní financování sociálních služeb a jejich nedostatečné napojení na zdravotnictví, na hrazení zdravotních úkonů ze strany zdravotních pojišťoven, to vidím jako velký problém. Dalším velkým problémem je stárnutí populace a připravenost státu v tomto ohledu. Jako dosavadní ředitelka centra pro seniory se setkávám se starostmi mnoha lidí, kteří řeší skloubení své práce s péčí o stárnoucí rodiče. Přestože osobně podporuji, aby lidé zůstávali co nejdéle ve svém přirozeném prostředí, stále naléhavěji zní otázka, zda máme dostatek míst i v pobytových zařízeních pro starší generaci, která již z jakýchkoliv důvodů opravdu doma zůstat nemůže. Jsem velmi ráda, že Bystřice tento problém řeší a že pro své obyvatele postavila nový krásný domov.
Jak pohlížíte na diskuse o zrušení horní komory parlamentu?
Na jednu stranu chápu, že Senát připadá lidem jako velmi vzdálená instituce, jejíž činnost se jejich běžných životů dotýká velmi málo, ale je potřeba si uvědomit, že všechny vyspělé demokracie Senát mají. Senát plní důležité funkce. Zaručuje stabilitu ústavy, zabývá se evropskou legislativou, na kterou nemá sněmovna čas. Posuzováním zákonů přispívá ke zkvalitnění legislativy v naší zemi. Také více komunikuje s občany ohledně petic a veřejných slyšení. Osobně tvrdím, že dvoukomorový parlament znamená stabilitu demokracie. Demokracie nestojí jen na nejisté jedné noze, ale pevně oběma nohama na zemi.
Co je za vámi a co máte teď bezprostředně před sebou?
Za mnou je velmi hektická doba. Práce v Centru pro seniory Zahrada, předvolební kampaň, osobní setkání s mnoha lidmi v regionu, psaní článků, komunikace s médii a samozřejmě také starost o rodinu a domácnost. No a přede mnou je úkolů také hodně. Bude třeba zajistit další bezproblémový chod Centra pro seniory Zahrada, což bude samozřejmě také úkol pro správní radu a vedení města. Budu se muset zapracovat do nových pozic spojených se zvolením do Senátu, ale i do krajského zastupitelstva. Budu muset přehodnotit více svých aktivit spojených s mojí profesní i neprofesní (spíše dobrovolnickou) činností.
Senát, Zastupitelstvo Zlínského kraje, Zastupitelstvo města Bystřice pod Hostýnem, rodina…  Už máte bojový plán, jak  všechno sladit dohromady?
Co se týká propojení všech činností, které se nově začínají kumulovat, je podstatné říci, že mám velkou oporu v manželovi a celé rodině.  Bez jejich podpory bych do toho všeho nešla. Zastupitelstvo kraje ani zastupitelstvo města nezasedají tak často, i když je samozřejmě potřeba se na zasedání řádně připravovat. No a přímá práce v Senátu a jeho výborech není každý týden a mnoho administrativních úkolů a studium předkládaných materiálů a zákonů lze dělat i tzv. na dálku. Jinak plánuji pracovat pro region a v regionu. Již nyní je téměř jisté, že budu mít senátorskou kancelář v Kroměříži. Avšak budu hledat možnosti, jak se setkávat i s občany našeho města. Samozřejmě neformálně se budeme jistě vídat stále.
Zůstanete tedy doma v Bystřici…
Samozřejmě, na tom se nic nemění. Jen budu mít možnost využít ubytování v Praze v nějakém menším bytě pro případ zasedání Senátu či jiné práce s tím spojené. Při tom všem je však stále mojí prioritou rodina a co nejvíce času stráveného s ní u nás doma v Bystřici pod Hostýnem.

Na závěr bych chtěla ještě jednou velice poděkovat všem lidem, kteří mi během voleb projevovali podporu, a také všem, kteří se rozhodli dát mi svůj hlas. Budu dělat vše pro to, abych jejich hlas nezapadl, chci být užitečná pro všechny, i pro ty, kteří se během voleb rozhodovali jinak.

Ptala se msch



Design By Macik