Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Proměna bystřického náměstí začne na jaře

(Protokol o sezení Městské rady Bystřice pod Hostýnem, červen 1887:
„Dotaz na ctěné zastupitelstvo obce, jestli se před radním domem dlažba z kamenných ploten pískových uložiti má… (?)“– „Má se nechat zhotoviti.“)

Kdy přesně se z bystřické návsi stalo náměstí, nevíme. Zřejmě to bylo právě ve druhé polovině 19. století, kdy podnikatelské snahy Thonetů Bystřici zvětšily, zviditelnily a spojily se světem. Náměstí je srdcem města – nejvíce navštěvovaným, v minulosti i dnes nejvíce fotografovaným, reprezentujícím, místem, na něž si každý občan činí nárok, neboť ho zná jako svoje boty. Ostatně jít „do města“ znamená jít „na náměstí“. Proto byly úpravy bystřického rynku vždy ostře sledovány. K té zřejmě největší, zásadní, již máme ještě v paměti, došlo před dvaadvaceti lety.  Prvního října 1994 předalo město v čele se starostou Pavlem Hejcmanem do užívání veřejnosti obnovené náměstí jako první část rekonstrukce městského centra.


Autorem svěžího návrhu byl tehdy Ing. arch. Jan Slanina, který ve spolupráci s památkáři doporučil barevné řešení fasád domů na náměstí a odstíny dlažebních kostek ukládaných do tvaru kruhu a vějíře. Změny neprošly hladce, podle dobových materiálů jim někteří místní z různých důvodů nepřáli. Překážky se ale povedlo překonat. Celá plocha náměstí byla nakonec výškově upravena (do restaurace U Stejskalů, kdysi U Pavouka, se už od té doby nechodí po schodech), nově položeny byly inženýrské sítě a kabeláž. Přibyly úpravné městské druhy stromů a oživena byla parková část náměstí před jižní stranou kostela sv. Jiljí. Objevila se nová víceramenná pouliční svítidla, lavičky na nízkých soklech se znakem města, prostor dělily stylové patníky (později hojně vyvracené couvajícími automobily), místo staré litinové pumpy se mezi lipami objevilo úhledné pítko s naleštěným kulovitým středem. Dominantou nového náměstí změněného s respektem k původní zástavbě se tehdy stala hojně diskutovaná a zlými jazyky zpochybňovaná kašna Vítězné ochrany Moravy. „Kašny už dávno nejsou zdrojem vody pro své okolí, ale změnily se v živý umělecký prvek doplňující a zdůrazňující významné prostory městských center. Myslím, že za nový výrazný střed pozornosti na našem náměstí se nebudeme muset stydět,“ bránil kašnu ve Zpravodaji tehdejší starosta Pavel Hejcman.


Kašnu zhotovila bystřická kamenosochařská firma Vladimíra Vráblíka, a to ze zeleného pískovce. Materiál město získalo jako sponzorský dar od Ing. Jaroslava Dermíška. Bronzovou sochu pak vytvořil (jen za náklady na materiál a lití) jako svou absolventskou práci budoucí akademický sochař Daniel Trubač. Odlita byla na Velehradě u Otmara Olivy. Během dvaceti let už se kolem kašny událo tolik věcí, uplynulo tolik života, že s městem dokonale srostla. Také ona, stejně jako městské dláždění, ale po dvou desetiletích nevyhnutelně potřebuje obnovu.


Rada města Bystřice pod Hostýnem proto v květnu 2016 vyhlásila zadávací řízení na zpracování projektové dokumentace pro opravy náměstí, v první řadě zpevněných ploch před radnicí a kolem kostela sv. Jiljí. Návrhy nakonec připravili Ing. arch. Milan Vašina z Bystřice pod Hostýnem a zlínská firma S-projekt plus, a. s., ve spolupráci s novým městským architektem Tomášem Jalůvkou. Realizační dokumentace byla představena v říjnu radě a starostovi města, v zimě bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele a na jaře by měly začít první práce.


Jak se bystřické náměstí změní? Mimo prostor bezprostředně obklopující kašnu zmizí kruhy v dláždění. Ústřední plochu před radnicí by měla nově pokrýt řádková žulová dlažba v šedém odstínu s vloženými deskami v barvě do béžova až okrova, aby se plocha geometrizovala a získala zajímavější strukturu. Motiv se pak zopakuje i na ploše kolem kostela. Chodník před radnicí bude dlážděn menšími tryskanými žulovými deskami v proměnlivé přírodní barvě. Vznikne rovná plocha laděná do béžova až okrova.


Kašnu čeká generální rekonstrukce. Pískovec se pomalu rozpadá, středový sokl držící sochu je v havarijním stavu, vyměněny budou muset být rozvody vody, změněna technologie vypouštění, napouštění a filtrace. Hroutí se schodiště, stupně praskají. Přestože vnitřek kašny byl udržován jednou za pět let zpevňujícími nátěry a na pohled vypadá dobře, jeho skutečný stav už tak dobrý není. Firma S-projekt se v této věci chystá spolupracovat s odborníkem na technologii okrasných fontán, kašen a vodotrysků i s autorem sochařské části Danielem Trubačem. Nejvhodnějším (i když finančně náročným) materiálem pro kompletní obnovu kašny bude žula, dnes již k těmto účelům běžně používaná.


Kruhová kašna, kruhová skupina čtyř starých lip na ploše a další strom u silnice vytvoří na ploše náměstí linii. Řadu stromů před radnicí (třešeň křovitá) a lípu u krajské komunikace navrhuje autor projektu vyměnit za nové stromy vhodné do městského prostředí. Ostatní zeleň na náměstí zůstane. Pod stromy je navržen rastr mříží a přírodní úprava povrchu, aby netrpěly dlážděním a měly dostatek vláhy. Pod lipami přibude laviček, pítko by mělo být zrušeno. Blízko tohoto prostoru zůstane základ pro usazení vánočního stromu.


V západní části náměstí u průchozího domu je navrženo 3–6 míst pro prodejní stánky. Ty však nebudou součástí trvalého mobiliáře. Bude třeba vyřešit problém se svažitým terénem, který je uměle přizvednutý, (asi 50 cm pod povrchem sonda ukázala starší žulovou dlažbu). U tzv. Lidového domu se počítá také s odstraněním záhonu, který bezprostředně přiléhá ke stěně objektu, a se zapravením zdi. Vlastník domu TON, a. s., proti úpravám nemá námitky.


Zrušeny budou problematické betonové sloupky a plochu náměstí od komunikace oddělí obrubníky různých výšek – snížené ze strany od obchodů, zvýšené ze strany frekventované komunikace ve směru Hostýn a Chvalčov. Zmizí také odvodňovací žlaby, voda bude vedena po povrchu obvyklým systémem dešťových vpustí. 


Náměstí samozřejmě doplní nezbytný mobiliář – lavičky s loketníky, odpadkové koše v provedení dřevo a kov, stojany na kola. Jsou navrženy výsuvné elektrorozvaděče pro potřeby kulturních a jiných akcí, stejně jako pevné kotvící prvky pro pódium stavěné na náměstí během kulturních akcí. Přístupy k nim budou skryty v dláždění. V okolí radnice by se také měla objevit nová pouliční svítidla. Stávající světelné body zůstanou na místech, jedno nové se objeví před vstupem do radnice, v místě, kde by nemělo nijak překážet.


Pokud jde o plochu v bezprostředním okolí kostela, chodník po jeho jižní straně ustoupí travnaté ploše. Zmizí lavičky a travnatá plocha se posune až ke stromům. K průchodu kolem kostela přesto zůstane dost široký dlážděný pás. Parková úprava zelené průchozí plochy před kostelem, na níž jsou dnes květinové záhony, a její postupné propojení se zelenou plochou před budovou základní umělecké školy pak bude záležitostí dalších let. Právě zde by měla vzniknout nová místa pro sezení.

Východní stranu kostela, část chodníku před vchodem do školy, by chtěl autor projektu jako prostor zklidnit a oživit. (Jestli se to podaří, ukáže čas. Místo dosud bylo spíš průchozí a vzhledem ke své poloze a dvěma vysokým budovám, jimiž je vymezeno, dost větrné.) Doplní ho několik v dlažbě našroubovaných laviček, které budou moci využívat například rodiče a děti při pohybu kolem školy. Časem možná přibudou květinové nádoby nebo dřevěné sochy. Průjezd tímto místem by měl být zrušen. Součástí úprav bude i nové předláždění dvora mezi budovami 1. stupně ZŠ T. G. M.

U přechodů pro chodce v blízkosti kostela zůstanou v dlažbě zachovány naváděcí prvky pro slabozraké, a objeví se svítidla odpovídající novým technickým požadavkům na osvětlení těchto míst. Sochy zůstanou na svých místech.
Nově upravené náměstí by mělo lépe plnit svou funkci a také dotvářet důstojný obraz města, v němž se budou místní i návštěvníci cítit dobře.

Vše je připraveno a zbývá už jen přistoupit k samotné realizaci plánů. Náves se skřípající pumpou ve stínu lip – to byl kdysi začátek nepřetržitých proměn bystřického náměstí.
msch



Design By Macik