Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



K šedesátinám souboru Rusava: 2004–2013

Pošesté vám na stránkách Zpravodaje přinášíme kapitolu z historie Valašského souboru písní a tanců Rusava. Kapitolu šestou a PROZATÍM poslední. Ve chvíli, kdy se vám dostane do rukou čerstvý výtisk Zpravodaje, budou v kolektivu současných souboráků vrcholit přípravy na oslavy šedesátého výročí založení Valašského souboru Rusava. Ještě předtím, než s námi přijdete do bystřického kinosálu souborové narozeniny oslavit, tak určitě stojí za to se s nejmladší historií souboru obeznámit.

Co jsme zvládli za těch posledních dosud nepopsaných deset let? Několikrát vycestovat do ciziny, pokřtít s naší „novou“ a mladou cimbálovou muzikou dvě cédéčka, zazářit v televizi i na strážnických jevištích, dovézt k dospělosti dva krásné barevné festivaly, ale především vychovat další generaci bystřických Valachů milující lidový tanec a muziku.

Vezměme to tedy postupně. Kde všude za hranicemi že jsme to provětrali krpce? V roce 2004 soubor vycestoval do Chorvatska, o rok později pak na zájezd do Řecka. Právě výlet na Peloponéský poloostrov se snad nejtučnějším písmem zapsal do paměti současné generace tanečníků souboru a příhody, které účastníci zájezdu v Řecku zažili, patří k legendárním povídkám ze zlatého fondu rusavského archívu. Udržoval se i silný kontakt s německým Danzdeelem ze Salzkottenu. Na další zájezd si pak omlazený soubor stíhaný studijními povinnostmi pár let počkal, ovšem pak stíhal jeden zahraniční výjezd druhý: V roce 2010 reprezentovali Valaši náš region v Chorvatsku a v německém Neustadtu, rok na to šest tanečních párů doprovodilo Bukovinku do italské Gorizie a v srpnu roku 2012 vyrazila Rusava ke starým známým do Salzkottenu.

Právě aktivity cimbálové muziky Bukovinka vedené Kateřinou Kovaříkovou (Malíkovou) a primáškou Lenkou Matelovou se pak v tomto desetiletí staly jedním z motorů aktivit souboru. Tanečníci ve spolupráci s muzikou vystupovali například v televizním pořadu Jožky Šmukaře Putování za písničkou nebo v pořadu Magdaleny Múčkové na televizi Noe, členové souboru také s Bukovinkou vystoupili například ve Strážnici s novým číslem Slobodových točených a společně s muzikanty připravili několik hudebních besed u cimbálu. A pokřtili dvě CD objevující zapomenuté rusavské písničky – Na rynku v Bystřici (2009) a Sloboda, sloboda (2011).

A co se zatím dělo doma v Bystřici? Soubor přišel o další velikou osobnost. V roce 2006 zemřela dlouholetá čestná členka souboru a zakladatelka Dětského valašského souboru Malá Rusava Růženka Malíková. O dva roky později si nedožité šedesáté narozeniny jejího syna, dlouholetého primáše muziky souboru Pavla Malíka, připomněly Bukovinka a Rusava celovečerním pořadem reprízovaným ve Valašském Meziříčí. A ve stejném roce okupovala Rusava bystřický kinosál znovu, když rozsáhlým programem oslavila pětapadesát let své existence. V roce 2009 pak do folklorního nebe odešla dlouholetá organizační vedoucí souboru Jaroslava Stanovská, manželka Stanislava Stanovského, která se na fungování souboru podílela prakticky od jeho založení v roce 1953.


V roce 2005, 2007, 2009, 2011 a 2013 se bystřické náměstí vždy na čtyři dny roztančilo. Barevné kroje a písničky z celého světa zaplavily Bystřici a zase za to mohli Valaši. Mezinárodní festival Na rynku v Bystřici si našel pevné místo v kulturním kalendáři města a v sudý rok ho doplňovalo (a i nadále doplňovat bude) setkání souborů Podhostýnské září. Na bystřickém jevišti se divákům představili tanečníci a muzikanti z Argentiny, Mexika, Indie, Tchaj-wanu, Řecka, Kolumbie, Belgie, Německa, Maďarska, Chorvatska a Ruska i soubory z různých regionů Čech, Moravy a Slezska. Třikrát také Rusava do Bystřice přivedla s celovečerním programem vojenský umělecký soubor Ondráš.


V těchto letech stáli v čele souboru Jiří Stanovský, Petr Stanovský a s nimi Marie Dostálová, kteří, věříme, ještě pár let povedou soubor k dalším úspěchům. Taneční kolektiv se navíc zásadním způsobem omladil, a tak rozšířená členská základna a stálý zájem zkušených členů souboru o tancování vedl ke vzniku druhé taneční složky, „Old stars“, která záhy svůj repertoár i krojové vybavení rozšířila o region Hostýnského záhoří.


Rusava dozrála k dalším kulatinám. Se svými příznivci a členy, těmi minulými i současnými, oslaví krásné diamantové jubileum. Přibývají jí roky, ale přitom je pořád mladá. Nepřibývají jí vrásky, jen sem tam nějaká bolístka na utancovaných nožkách. Přibývají jí jen zkušenost a krásné zážitky.


Tak si některé z nich přijďte připomenout 26. října 2013 do kinosálu společenského domu Sušil a oslavte s Rusavou její šedesáté narozeniny.

Alžběta Vejrostová



Design By Macik