Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Věky o samotě chodí sudba zbojnická…

Do posledního místa zaplněné hlediště bystřického kinosálu tleskalo vestoje na konci slavnostního galavečera tanečníkům souborů Malá Rusava a Rusava a jejich muzikantům. Stovky diváků aplaudovaly nejen účinkujícím, jimž tekly po tvářích potoky potu po právě podaném výkonu, ale tleskaly desítkám, ba i stovkám těch, kteří jim v šedesátileté, respektive pětapadesátileté historii vyšlapávali cestu a umožnili, že oba soubory obohacují nejen bystřickou kulturní scénu už více než půl století.
Ale vraťme se na začátek a připomeňme si, co mohutnému potlesku předcházelo a jak že to bystřické folklorní soubory své narozeniny oslavily.

Na poslední říjnový víkend připravily soubory Malá Rusava a Rusava slavnostní téměř dvouhodinový program k oslavě výročí svého založení. Autoři programu Kateřina Kovaříková, Markéta Müllerová a Jiří Stanovský připravili mozaiku tanců a hudebních čísel z repertoáru obou souborů a cimbálových muzik Bukovinka, Rusava, Voděnka a dětské cimbálové muziky souboru Malá Rusava. Jejich záměrem bylo nejen představit publiku starší čísla v novém kabátě, ale ukázat i nové kousky z repertoáru souborů, připomenout těsnou propojenost obou tanečních těles a to vše provázat silným příběhem nelehkého zbojnického valašského života. V programu se prolínaly hudební vstupy s tanečními a videoprojekce připomínající krásnou minulost obou souborů a jejich zakladatele ve fotografiích i filmu Rusavská svatba z roku 1955. Jako červená stuha se pak pořadem vinuly verše Ladislava Nezdařila v podání herce Filipa Chluda. Celý tanečně hudební pořad vyvrcholil netrpělivě očekávanou reprízou celosouborového vystoupení – lyrickým ztvárněním příběhu o zabitém zbojníkovi „Zbojnické obrázky“.

Dozněly poslední tóny písně Na horách studénky, dobouřil potlesk a na pódium se začali hrnout gratulanti v čele se starostou města Zdenkem Pánkem. K významnému jubileu přišli souborům pogratulovat členové spřátelených souborů z blízka i z daleka, zástupci Folklorního sdružení České republiky, Valašského folklorního sdružení i jednotlivci, příznivci souboru. Oslavovat přijeli i přátelé z německého Salzkottenu.

Šedesátiletou historii souboru Rusava si jeho členové připomněli nejen slavnostním vystoupením, ale i vydáním publikace Život malovaný tancem a výstavou archivních fotografií, darů a historických kronik. Až do ranních hodin se pak oslavovalo. Tančilo, hrálo se, zpívalo, no a také pilo. A že byly ty narozeniny správně a zdravě zapité, bude tu Rusava jistě ještě po mnoho dalších let. Tak, Rusavo, i ta Malá, na zdraví!

Za VSPT Rusava A. Vejrostová

Příznivci souboru, kteří si z časových, finančních nebo jiných slavicích důvodů nestihli publikaci "Život malovaný tancem" zakoupit, si ji mohou zajistit prostřednictvím kteréhokoliv člena souboru či na e-mailu rusava@seznam.cz.



Design By Macik