Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřice baštou kulturistů

V polovině října se v Bystřici pod Hostýnem konala další soutěž naturálních kulturistů, která  odstartovala podzimní sezonu v naturálním sportu. Konal se zde již devátý ročník Aminostar natural cupu, a to v poměrně slušném a velkém stylu. Jak soutěž vypadala?

Abych řekl pravdu, vždy když jedeme na soutěž do místa, kde prozatím ještě nebyla a kde ji do rukou berou nezkušení pořadatelé, mám lehce strach. Stejné to bylo i při letošní první podzimní sezoně naturálních kulturistů. Můj strach však velmi záhy opadl a byl jsem velmi mile překvapen, jak honosně soutěž vypadala a jak byla uspořádána. Pořadatelka Eva Sikorová odvedla velký kus práce a společně se svým týmem dala tušit, že se nám rodí nová bašta naturálních kulturistů, a to právě ve Zlínském kraji. Jakby také ne, vždyť kulturistika v Bystřici pod Hostýnem jenom kvete a místní Zekon klub je věhlasný nejen na naturálním poli. Soutěže se v poslední době přesouvají stále častěji z různých divadel a kin do sportovních hal, přesně tam, kde se závodilo dříve. A tento fakt je výhodný. Nejen pro diváky, kteří tak vůbec neztrácejí na svém pohodlí, ale hlavně pro závodníky, neboť zázemí sportovní haly je daleko lepší než divadelní šatny. V Bystřici bylo připraveno velké a široké pódium, důstojná kulisa pro sportovní klání velmi početných kategorií. Soutěžilo se ve dvanácti kategoriích: dorost 15–18 let, junioři do 21 let, bikini fitness, fitness model, masters 40–50 let, super masters nad 50 let, grand masters nad 60 let, fitness classic, fitness figura, Ms. Physique, muži do 178 cm a nad 178 cm. Za všechny vzpomeňme třeba kategorii fitness model, kde se sešlo 15 velmi kvalitních závodnic.

Průběh soutěže snad ani není potřeba popisovat, za vše hovoří spokojené hlasy soutěžících i samotných diváků, kterých se ve sportovní hale v Bystřici pod Hostýnem sešlo opravdu mnoho. Komentátor Petr Juriga opět velmi kvalitně odvedl svoji práci na pódiu a zprostředkoval všem intenzivní sportovní zážitky. V jednu chvíli jsem se bál, že již nevyjde dobře ze souboje se Železným Zekonem, nicméně i zde obstál.

 

Ač se nechci příliš o závodnících zmiňovat, tak jednoho nemůžu nevzpomenout. Je jím hlavní postava mužských klání, navracející se fitnessák nyní v kulturistických plavkách Jan Páleníček. Honza se po delší soutěžní pauze a ještě větší kulturistické pauze vrátil a předvedl formu, se kterou se nemusí stydět vystupovat na kulturistická pódia častěji. Byla radost sledovat jeho prezentaci na pódiu (a v závěru i mimo něj). Zaslouženě získal titul absolutního vítěze. Pořádající bystřický klub reprezentoval za juniory Ondřej Straka, který získal páté místo, Jaromír Janečka byl v kategorii do 178 cm čtvrtý. 


Celkově se na soutěž sjelo asi 90 závodníků a zejména kategorie juniorů, která byla našlapaná od začátku do konce, dává tušit, že i do budoucna se naturální kulturistika neztratí a bude stále více vidět.
Jan Caha
 

Pořadatelé devátého ročníku soutěže Aminostar natural cup děkují za finanční podporu a záštitu akce hejtmanovi Zlínského kraje MVDr. Stanislavu Mišákovi a starostovi města Bystřice pod Hostýnem Mgr. Zdeňku Pánkovi.
Eva Sikorová



Design By Macik