Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Prapověsti perem a štětcem

 „Podle knihy Jiráskovy píši příběh zcela nový a mnohé, co bude čteno, je v něm značně nadlehčeno,“ tak píše v prologu své knihy Zdeněk Železný. Spolu s malířem Karlem Krabatem pokřtili v bystřické knihovně Prapověsti naše s trochou vtipné kaše.
„Tahle knížka mě bavila už před tím, než jsem viděl, jak budou vypadat obrázky,“ prohlásil na úvod autor. Vyškovský spisovatel a bystřický malíř se sešli nad českými pověstmi a výsledkem je barevná publikace plná vtipných až lechtivých ilustrací. „Jsou namalovány v souladu s textem, moc mě potěšilo, jak je pan Karel vykreslil,“ pochválil kolegu spisovatel. Železný vybral ilustrátora své knihy z mnoha dalších adeptů, uchvátila ho zejména kresba Horymíra se Šemíkem.


A jak se autorská dvojice dala dohromady? Oba poslouchají Český rozhlas, kde se Železný zpovídal, že hledá ilustrátora své nové knihy. „Sebral jsem odvahu a zavolal jsem mu přímo do rádia,“ popsal Krabat, který ale není žádným nováčkem. Na svém kontě má již několik knižních ilustrací a výstav.    


I jméno Zdeňka Železného najdeme mezi vydávanými autory. „Začal jsem s říkankami pro děti. Snažím se psát spisovnou češtinou, občas použiju výrazy omladiny, aby to bylo čtivější,“ komentoval své veršované pověsti.  Oba umělci věří v další spolupráci. Křest jejich prvního společného díla provedly osoby nejpovolanější – sestry Kazi, Teta a Libuše, a dorazil i samotný praotec Čech. 

Eva Mikešková



Design By Macik