Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Stali se mistry mezi žáky

Na výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech se konalo ve druhé polovině září finálové kolo 17. ročníku soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Finálové klání, které proběhlo v rámci doprovodného programu stavebního veletrhu For Arch 2013, vyneslo na stupně vítězů šestici nejlepších truhlářských adeptů z České a Slovenské republiky. Novými mezinárodní mistry mezi žáky oboru truhlář se stali Jaromír Hapala a Tomáš Stojan ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem.


Stejně jako v předchozích letech se finále skládalo z teoretické části (odborný znalostní test s 30 otázkami), praktické části a z vložené 45 minut trvající disciplíny Maffel. V rámci ní soutěžící s pomocí kotoučové a přímočaré pily zhotovovali zouvák bot. Při vlastní praktické části pak měli za úkol z připravených polotovarů vyrobit ozdobný obal pro květináč čtvercového půdorysu o straně 360 mm se zkoseným korpusem a celkové výšce (včetně podstavce) 450 mm. Podle pedagogického doprovodu soutěžících šlo o jeden z nejnáročnějších výrobků v dosavadní historii SUSO, který sice všechna družstva v časovém limitu zvládla dokončit, ale s výraznými rozdíly v kvalitě.


Finále 17. ročníku se zúčastnilo celkem 18 žáků z 9 škol. Za nejlepší mezi zúčastněnými školami byla vyhlášena a titul Hvězda finále 17. ročníku získala SŠ nábytkářská a obchodní z Bystřice pod Hostýnem. Učitel odborného výcviku Otto Šimčík, který své svěřence na soutěž připravoval, získal od letošního roku nově udělované čestné uznání Asociace českých nábytkářů za pedagogický přínos při vzdělávání mladých truhlářských nadějí v rámci Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

-red-



Design By Macik