Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Školní zahrada s titulem

Od poloviny září 2013 se může naše školní zahrada pyšnit titulem Přírodní zahrada. Smaltovaná plaketa se symbolem přírodní zahrady není jen ozdobou visící na pergole, ale také poděkováním a vyznamenáním majitelům zahrady, kteří spolupracují s přírodou. Propůjčena je jen tehdy, jsou-li splněna určitá kritéria. V první řadě je třeba obhospodařovat pozemek bez rozpustných minerálních hnojiv, pesticidů a rašeliny. Mezi další důležitá kritéria patří také přítomnost louky, ponechání divokých porostů, divoký koutek, mimořádná stanoviště (vlhká nebo suchá), listnaté stromy, květiny a kvetoucí trvalky. Při udržování přírodní zahrady je dobré mít také kompost a k zalévání využívat dešťovou vodu. Nesmíme zapomenout ani na pomocníky z živočišné říše – pro ptáky nachystat hnízdní budky a pro zástupce hmyzu hmyzí hotel. Při pěstování užitkových rostlin (zeleniny, bylinek a ovocných stromů i keřů) používat smíšené kultury, správně střídat plodiny, mulčovat a častěji zařazovat zelené hnojení.


Všichni, kteří jsou do společenství přírodních zahrad zapojeni, se tedy snaží propagovat přírodě blízké hospodaření a prezentovat možnosti péče o zahradu s využitím přírodních vztahů a zákonitostí. Snaží se ukázat, že zahrada je místem nejen pro zahradníka a jeho úrodu, ale i pro celou řadu volně rostoucích rostlin a volně žijících živočichů, kteří tvoří podstatu přírodní rozmanitosti.


Certifikace zahrady proběhla v rámci projektu Přírodní zahrady pro Bílé/Biele Karpaty, který ve Zlínském kraji zaštítil Ekologický institut Veronica. Mezi dvaadvaceti přírodními zahradami Zlínského kraje jsou v tomto roce pouze dvě, které patří  základním školám. Naše zahrada je jednou z nich. Je jen na nás, abychom šli tímto směrem i v dalších letech. Tak tedy: „Spolupracujme s přírodou – ona bude spolupracovat s námi!“  

Ing. Jitka Vašinová, vyučující ČSP a koordinátorka EVVO



Design By Macik