Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



S holemi horami severskou chůzí

Na konci září se v reálu hotelu Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem konal 1. ročník netradičního závodu v severské chůzi Extreme nordic walking maraton 2013. Závod byl rozdělen do dvou kategorií – kratší s tratí dlouhou 19 km a delší 50kilometrovou. Díky příznivému počasí, odhodlání a sportovnímu duchu se na start postavilo 50 závodníků, kteří změřili své síly v dané disciplíně v malebném prostředí  hostýnsko-vsetínských vrchů.


Extreme nordic walking maraton odstartovali portáši výstřelem v 8 hodin ráno. Dlouhou trať zdolal nejrychleji David Chytil a zaslouženě obsadil 1. místo. V těsném závěsu za ním následoval Jan Beneš a bronzovou příčku obsadil Jiří Kalus. Kategorii žen na dlouhé trati statečně reprezentovaly dvě závodnice, které dorazily ve stejném čase, ale vítězné místo bylo jen jedno, proto se přátelsky domluvily na tomto pořadí: Helena Čentéšová 1. místo a Jitka Stehnová 2. místo.


Půlmaraton odstartoval starosta města Bystřice pod Hostýnem Mgr. Zdeněk Pánek o hodinu později. Vítězem dané kategorie se stal Dušan Odehnal, 2. místo obsadil slovenský reprezentant Andrej Végh a bronzovou pozici si vybojoval Daniel Kotas. Vítězkou půlmaratonu v kategorii žen byla Eva Kotasová, stříbro získala Pavla Omelková a na 3. příčku dosáhla Jana Vrbová.
Celá sportovně-kulturní akce byla doplněna také o pestrý zábavný program. Návštěvníci měli možnost zakoupit si produkty od regionálních výrobců, vyzkoušet si další sportovní disciplínu – jumping (skákání na trampolínách) nebo si protáhnout zádové svalstvo díky speciálnímu cvičení zvanému SM systém. Kdo se chtěl dozvědět něco o svém zdravotním stavu, ten si ve stánku Birky, který zaštiťovala asociace Nordic walking live, o. s., mohl změřit hladinu cukru v krvi či si osvojit správnou techniku severské chůze v rámci malého rodinného okruhu nebo přímo v parku hotelového areálu. V nabídce byly také masáže a prohlídka wellnes centra.


Tvůrci programu mysleli i na nejmenší. Pro ty si učitelky ze ZŠ Kateřinice připravily tvořivou dílničku, kde si děti mohly vyrábět svícny a sádrové odlitky. Turistický oddíl mládeže PAWNEE přichystal lanové překážky pro malé i velké děti, 3D Lukostřelba Mrlínek umožnila střelbu na terč. Velmi zajímavý a poutavý program pro děti předvedlo duo Vanda a Standa, svým interaktivním programem vtáhli do děje každého. K poslechu i tanci večer hrála skupina Georgo.


Akce se konala ve spolupráci partnerských MAS Podhostýnska a MAS Střední Vsetínsko v rámci projektu nazvaného „S nordic walking holí vydej se do okolí“, který získal podporu z Programu rozvoje venkova LEADER.

Ing. Kateřina Buzková, MAS Podhostýnska



Design By Macik