Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Knižní novinky v městské knihovně

Listopad je jedenáctý měsíc roku. Ve starém římském kalendáři to byl měsíc devátý – november a toto pojmenování převzala v drobných obměnách většina evropských jazyků. Český název měsíce souvisí bezpochyby s padajícím listím. A jak praví pranostika: „Když dlouhou listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.“
Přeji Vám i pár sychravých listopadových dnů, abyste přišli za námi do knihovny a vybrali si některou z dobrých knih či knižních novinek.

Beletrie

Bowen, J.: Kocour Bob. Poutavý autobiograficky laděný příběh o přátelství mezi mladým muzikantem a jeho kocourem.
Brynz, P.: Tátologie 2 aneb Nefňukejte a pochlapte se. V humorných, napínavých i mrazivých příbězích se jistě poznají všichni členové pánského klubu.
Jakoubková, A.: Darovanému manželovi na zuby nekoukej. Sienna nemá v úmyslu se vdát a vůbec neplánuje mít děti. Když ji však v posteli s milencem nachytá jeho manželka a místo očekávané scény jí svého muže doslova „daruje“, celý život se změní.
Skalná, J. M.: Nora. Příběh osmnáctileté Nory je o její komunikaci se sebou samotnou, se svým okolím a astrálním světem.
Sobotka, R.: Nejtěžší překážka. Někdejší vynikající žokej Tom řeší obtížnou situaci po úrazu a po životním zklamání přijetím nabídky dělat trenéra v zapadlém jezdeckém areálu Pastviny uprostřed hor.
Urban, M.: Praga Piccola. Román o proměně českého světa z rakousko-uherského pořádku přes naděje, radosti i krize masarykovského republiky do nejistoty prvních let druhé světové války.
Waltari, M.: Nepřátelé lidstva. Historický román z převratného období Říma, kdy byli křesťané považováni za nepřátele lidstva.
Zapletal, Z.: Popík. Po třináctileté přestávce vydává Zdeněk Zapletal novou knihu, příběh Normala Majera, kterému zřejmě ujely všechny vlaky. Kniha je tichý škleb nad popovou kulturou nekulturní společnosti.

Naučná literatura

Holík, J.: Pod jménem Valachů aneb Valašská povstání (1620–1644). Studie sleduje historii valašských povstání i vojenskou slávu hradu Lukova jako pevnosti.
Navara, L.: Volavčí sítě. Tři příběhy třetího odboje, které jsou propojeny jednak místy, na nichž jednotlivé skupinky operovaly, jednak ústředními postavami.
Petr, J.: Když jdou ryby rybařit. Kniha známého popularizátora vědy vypráví o důmyslných způsobech komunikace ve světě zvířat.
Tötschinger, G.: Habsburkové a jejich profese. V této knize autor ukazuje imperiální panovnickou dynastii úplně jinak, z její soukromé stránky.
Vavřínek, V.: Cyril a Metoděj. Autor popisuje život a činnost Konstantina-Cyrila a Metoděje v Byzanci, Římě a na jejich misiích, zejména na Velké Moravě.
Vzpřímeně stát a zoufale věřit v zázrak. Ojedinělá a reprezentativní antologie přináší ukázky z děl žen, v jejichž literární tvorbě se nějak odrazila tematika nacismu a holocaustu.
Wasdin, H. E.: Seal Team Six. Vzpomínky elitního odstřelovače Navy Seal, který v knize přibližuje život špičkových operativců od výběru, přes výcvik, až po nasazení v bojových akcích.

Knihy pro děti

Dyer, W.: Jsi skvělý! Motivačních kniha přináší dětem jednoduché poselství – jste jedinečné a silné bytosti a ve vás samých je vše, co potřebujeme k tomu, abyste mohly prožívat šťastný a úspěšný život.
Klíma, I.: Kokrhací hodiny. Vtipná vyprávění, která podporují dětskou fantazii, se v některých příbězích i lehce parodicky dotýkají naší současnosti.
Kratochvíl, M.: Pes nám spadla. Více než 70 hravých, absurdních, legračních básniček rozdělených tématicky na zvířecí, ze života, školní a něco navíc
Lhotová, D.: O zemi Tam a Jinde. Neuvěřitelné dobrodružství Týny a Tyldy, Alžběty Mocné, černoknížete a jejich přátel i nepřátel.
O’Shea, M.: One direction. V této knize najdete popis cesty ke slávě všech pěti kluků z chlapecké kapely, včetně 80 barevných fotografií.
Rezková, M.: Hurá na kajak! Báječné vodácké dobrodružství tří kamarádů kajakářů a nečekaného obyvatele lesní mýtinky –  upíra Hňupíra.

Další knižní novinky a fond knihovny najdete na adrese www.knihbph.cz   
JaRo

 



Design By Macik