Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zásahové vozidlo pro dobrovolné hasiče

Zásahové vozidlo pro dobrovolné hasiče

V listopadu loňského roku byla Hasičskému záchrannému sboru Zlínského kraje podána žádost o poskytnutí dotace na nákup cisternové automobilové stříkačky (CAS) pro Jednotku sboru dobrovolných hasičů Bystřice pod Hostýnem. Dosud používané auto bylo už v havarijním stavu.

Na základě této žádosti město získalo investiční dotaci z rozpočtu Zlínského kraje ve výši 350.000 Kč. Při průzkumu trhu však přesahovala cena repasované CAS, pro jejíž pořízení se jednotka rozhodla, 2 miliony korun, město tedy přistoupilo k přijetí  rozpočtového opatření a na nákup vozidla uvolnilo také prostředky z vlastního rozpočtu.

Protože se jednalo o poměrně složitou zakázku v rámci řešení technických parametrů, rozhodlo se město uskutečnit výběrové řízení prostřednictvím externí zadavatelské firmy z Brna. Výběrové řízení bylo vyhlášeno v srpnu 2013 a přihlásili se celkem dva dodavatelé, z nichž hodnoticí komise doporučila městské radě vybrat CAS od dodavatele ACHP služby, s. r. o., za celkovou cenu 2.541.000 Kč (vč. DPH). Výdaje za externí zadavatelskou činnost dosáhly 54.000 Kč (vč. DPH). Celkové výdaje za projekt činí 2.595.000 Kč (vč. DPH), z městského rozpočtu byly uvolněny prostředky ve výši 2.245.000 Kč (vč. DPH), zbytek byl spolufinancován z prostředků Zlínského kraje. 

Lenka Zbranková, DiS.
odbor projektového řízení

 

Nová CAS pojme šest lidí a 8000 litrů vody

Jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) je v Bystřici pod Hostýnem, tak jako v jiných obcích, zřizována podle zákona o požární ochraně. Naše jednotka je zařazena do kategorie JPO III, to znamená, že pokrývá svými výjezdy i okolním obce, a jsou na ní tudíž kladeny vyšší nároky. Členové jednotky se musí pravidelně zúčastňovat teoretické i praktické odborné přípravy (jako je například odborná příprava nositelů dýchací techniky, příprava velitelů, strojníků nebo obsluha motorové pily), musí mít velmi dobrý zdravotní stav, který je dokazován pravidelnými lékařskými prohlídkami. Členové jednotky musí být také dobře vybaveni ochrannými prostředky a kvalitní technikou. Tu dle zákona zabezpečuje obec, která jednotku zřizuje.


Dobrovolní hasiči vykonávají činnost v jednotce ve svém volném čase a bez nároku na honorář. Jak probíhá výjezd? Většina obyvatel si všimne známého a pronikavého tónu sirény, která je spouštěna automaticky z operačního střediska ve Zlíně, jakmile někdo ohlásí vznik mimořádné události. V tuto chvíli již vyjíždí ze stanice profesionální jednotka hasičů HZS, která zabezpečuje velení a prvotní zásah. V tu samou chvíli přichází členům jednotky SMS zpráva, která oznamuje, o jakou mimořádnou událost se jedná a kde se stala. Členové jednotky by měli do 10 minut od vyhlášení poplachu vyjíždět k zásahu. K tomu, aby mohli zdárně dorazit na místo zásahu a byli nápomocni, je nutné, aby měli kvalitní techniku.


Naše jednotka měla do nedávné doby jako výjezdový automobil již dosluhující cisternu Škoda 706 RTHP (někdy zvanou Trambus). V posledních letech s ní byly stále větší problémy, nefungovala spojka, ucházel vzduch a jízda s takovouto cisternou začínala být velice nebezpečná. Velitel jednotky spolu se starostou Zdeňkem Pánkem několikrát jednal o stavu CAS a o získání nové cisterny, ale nepodařilo se problém vyřešit. Chtěli jsme původně získat vyřazenou CAS od HZS Zlínského kraje. Po mnoha jednáních bylo jasné, že tudy cesta nevede.


V letošním roce několikrát cisterna zklamala a na místo zásahu jsme byli nuceni vyjet náhradním vozidlem. Poslední kapitolou v životě staré CAS byla pravidelná STK – kvůli havarijnímu stavu cisterna technickou kontrolou neprošla. Po této zprávě bylo jasné, že vážný problém se musí naléhavě řešit. Bylo před námi několik možností. Jednou z nich byl nákup nové cisterny. Tato možnost se zdála lákavá, ale byla to nejdražší varianta. Nová cisterna, která by odpovídala našim podmínkám (kopcovitý terén a nedostatek vody), by stála přibližně 6 milionů korun. Existuje sice možnost státní dotace 1 milionu korun, ale na tuto dotaci by se muselo čekat do roku 2015.


Druhou možností bylo zakoupení repasované CAS (auto po generální opravě podvozku i nástavby). Tato varianta byla levnější, a jelikož existovala cisterna, která splňovala potřeby jednotky, byla nakonec zvolena tato varianta. Město proto vypsalo výběrové řízení na zakoupení CAS. Výběrové řízení bylo velice obtížné, jelikož se jedná o velice specifické zboží, které není možné zakoupit pomocí elektronické aukce nebo jen podle ceny. Tuto techniku mnoho subjektů neprodává, a kvůli specifickým nárokům bývají dlouhé čekací doby a velmi vysoké ceny.


Nakonec se nám přece jen podařilo získat repasovanou cisternu, která splňuje veškeré požadavky naší jednotky. Jedná se o Tatru 815 6x6 s kabinou pro 6 lidí a objemem nádrže  8 000 l. Tato kombinace cisterny je velmi vzácná. Cisterna dokáže pojmout celé zásahové družstvo a zároveň velké množství vody, což je pro potřeby našeho města ideální.


Ke slavnostnímu předání cisterny došlo v sobotu 19. 10. 2013 před hasičskou zbrojnicí v Bystřici pod Hostýnem. Cisternu předali zástupci města v čele s panem starostou. Doufejme, že technika nám bude dobře sloužit a že ji budeme využívat hlavně při cvičení a kondičních jízdách. A pokud nastane mimořádná událost, ať nezklame a je dobrým pomocníkem.


Chtěl bych velmi poděkovat městu za práci, kterou pro jednotku dělá, a za zakoupení nové CAS. Dále bych chtěl poděkovat všem členům jednotky, kteří ve vyhrocených situacích nemyslí jen na sebe a jsou schopni jít ve svém volném čase a zadarmo pomáhat druhým. Je to totiž mnohdy velmi tvrdá práce a dřina, která je většinou zaplacena jen dobrým pocitem, že člověk mohl pomoci v nouzi.


Pokud byste měli zájem o členství v jednotce, jste starší 18 let a zdravotně způsobilí (ideálně s řidičským průkazem skupiny C, ale i bez), obraťte se přímo na velitele jednotky na e-mail symersky@zsmasa.cz pro bližší informace. Stát se členem jednotky sboru dobrovolných hasičů není jednoduché, ale vítáme všechny zájemce.

Mgr. Petr Symerský, velitel JSDH Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik