Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Všichni se ptají, komu to hrají

Tuto otázku si položil nejeden kolemjdoucí, když procházel v páteční odpoledne náměstím. Od budovy základní umělecké školy se totiž rozléhaly tóny řízné dechovky. Koncertem pod širým nebem připomněla škola Bystřičanům své 65. výročí. Před 65 lety byla založena městská hudební škola, dnešní základní umělecká škola. Učitelský kolektiv a žáci školy oslavili toto jubileum řadou aktivit, z nichž první byl venkovní koncert dechového orchestru. S výročím  školy si 18. září 2013 připomněli také výročí narození jejího zakladatele a prvního ředitele Jana Sládka (1898–1983).


Pod vedením Vladimíra Češka se dali dohromady současní i bývalí žáci bystřické hudebky.  Starší a zkušenější muzikanti si říkají Kiks Brass, vystupují už samostatně na nejrůznějších akcích s dechovou, lidovou i moderní hudbou. „Já ty kluky obdivuju, tak mladí, a jak jim to úžasně šlape,“ pochválila Jana Žaloudíková. Počasí vyšlo, do trumpet nenapršelo. Celá kapela zpříjemnila bystřickým zamračený pátek.


V současné době patří bystřická ZUŠ mezi státní školy, jejichž zřizovatelem je Zlínský kraj, se dvěma odloučenými pracovišti v Loukově a Rajnochovicích. „Jsme centrem vzdělávání pro více než dvacet obcí.  Cílem školy je umožnit žákům kontakt s uměním, chceme, aby do jejich domovů vstupovala hudba, zpěv a aby se jejich rodiče mohli také těšit z výtvarných projevů svých ratolestí. A také aby se jejich mladí dramatici dovedli kultivovaně vyjadřovat,“ říká zástupkyně ředitele školy Marcela Buchmannová.
Slavnostní koncert v hudebním sále bystřické ZUŠ na počest jejího 65. výročí se pak uskutečnil 11. října.

Eva Mikešková

 

Výročí školy slavili a přemýšleli o něm také malí výtvarníci, kteří mají svůj ateliér v podkroví historické školní budovy. Výsledky originální interní ankety poslali Zpravodaji. 

 

Víte, že má naše škola narozeniny?
Aha. 65? * Tak to je o jeden rok mladší než můj děda František.

A víte, kdo je současným ředitelem školy?
Starší hubený muž s brýlemi a holohlavou hlavou.

Co vás napadne, když se řekne výtvarka?
Relaxace, kámošky, umění, vytváření a nové nápady. * Štětce, plášť, barvy, výkresy, sranda, * 16 korun za bus. * Přísnost, zábava, bobřík mlčení. * Nemusím kysnout sama doma. * Užívám si v hodině kritizování od paní učitelky. * JUPÍ, konečně pryč od školy. Už jenom uvolněně kreslit.

Co vás ve výtvarce baví nejvíce?
Baví mě všechno. * Baví mě chodit nahoru po schodech. * Baví  mě vosková batika. A babrání se v hlíně. * Líbí se mi, že nedostáváme domácí úkoly jako v normální škole. * Ráda pozoruji z oken výtvarky hasiče, jak se v hasičárně převlékají. * Ve výtvarce mě baví vytápět umyvadlo a chtěla bych jich tady mít deset. * Baví mě si ve výtvarce pouštět písničky.

Co vám škola dala?
Složenku. * Naučil jsem se poslouchat paní učitelku. * Animované filmy, stínování tužkou a správné postupy při malování, kreslení a batikování. * Kreslit a dotáhnout práci do konce. * Míchat barvy a využívat je. * Naučila jsem se samostatnosti. * Škola mi dala nové kamarády a srandičky s nimi. * Výtvarka mě naučila přemýšlet o věcech víc do hloubky. * Ráda kreslím postavy modelek. Chci být módní návrhářkou. * Já chci taky kreslit figury, nejlépe podle živého nahého modelu. Tak to přeci umělci dělají, ne?

Co ve výtvarce nemáte rádi?
Nesnáším ty dlouhé schody a chtěla bych jezdit do výtvarky výtahem nebo po jezdících schodech. * Že mám zakázané jíst při kreslení brambůrky. * Pospíchám za paní učitelkou do výtvarky a nestihnu se naobědvat. * Nejvíce mě ve výtvarce  nebaví uklízení.

Chtěli byste na škole něco změnit?
Chtěla bych chodit do růžové školy. * Ne, já bych ji chtěla vymalovat na malinovo a ostružinovo. * Hm, mně by se líbilo více nástěnek ve třídách. * Chtěla bych kvalitnější repráky k počítači, abychom hudbu při kreslení líp slyšeli. * Chci říkat učitelce křestním jménem. * Chtěla  bych spaní ve výtvarce, nebo rovnou tábor. * Vyměnila bych podlahu a strop…
            

Připravila MgA. Alena Bártová



Design By Macik