Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dárci krve oceněni

Mnohonásobné bezpříspěvkové dárce krve uvítal ve středu 12. února na bystřické radnici starosta města Zdeněk Pánek. Při slavnostním setkání ocenil jejich obětavost a dlouholetou snahu nezištně pomáhat potřebným a zachraňovat lidské životy. „Dočetl jsem se, že v průměru dostane každý člověk v České republice během svého života dvanáctkrát nějaký preparát vyrobený z krve a čtyřikrát transfusi. Jste tedy těmi, kdo pomáhají lidem zásadním způsobem a toho si hluboce vážím,“ řekl na úvod starosta města Zdeněk Pánek.  Někteří z místních dárců jsou již v počtu absolvovaných odběrů rekordmany. Více než 100 odběrů mají na počátku letošního roku za sebou Václav Štěpáník a Marek Bělík. Děkovné listy a dárkové balíčky převzali z rukou starosty města také dárci s více než 80 odběry Karol Gomola, Pavel Pouzar a Ladislava Svobodová, 80 odběrů překročil Zdeněk Tomeček, 70 odběrů Jindřich Zicháček, Josef Mikšík, Božena Zicháčková, Jenovéfa Smolková a Petr Janek, více než 60 odběrů mají za sebou Lubomír Hradílek, Jaroslav Kotas z Bílavska, Josef Bubeník, Zdeněk Perutka, Zdeněk Macháč a Miroslava Regentová, více než padesátkrát darovali krev Petr Pouzar, Jiří Kotas z Bílavska, Ing. Radomil Krajcar, Danuše Capová, Dušan Drozd ze Sovadiny a Marek Šenkyřík.


Někteří ze jmenovaných dárců pravidelně navštěvují oddělení Transfusní služby a hematologie Kroměřížské nemocnice, a. s., někteří dojíždějí do Fakultní nemocnice Olomouc. O jubilejních odběrech město jednou ročně informuje Klub dárců krve Kroměřížska a Český červený kříž. Přestože se starosta města snaží získávat informace o bystřických dárcích krve od všech okolních zdravotnických zařízení, prozatím bohužel funguje spolupráce jen s kroměřížskou a olomouckou nemocnicí.


Po skončení oficiální části setkání besedovali dárci se starostou města. Mluvili o svých zkušenostech s dárcovstvím. Podle jejich slov si člověk na pravidelné odběry krve časem zvykne tak, že už je potřebuje k životu. Těší je, že mohou být prospěšní a že jejich zdravotní stav je díky dárcovství stále pod kontrolou. Se starostou Zdeňkem Pánkem pak ocenění dárci hovořili také o městě a zajímali se o aktuální problémy.


„Ochota dárců darovat krev pro zdraví a často i záchranu života je projevem jejich humánního vztahu ke spoluobčanům,“ uvádí Český červený kříž, „patří jim dík nejen těch, kterým pomohli zachránit zdraví, ale celé naší společnosti."

„Jak to přišlo, tak se to bralo,“ komentuje svůj přístup k dárcovství a ostatně i k životu stonásobný dárce krve Václav Štěpáník. Celý život pracoval s přestávkami v zednické profesi, teď už je tři roky v důchodu. Pochází ze Křtomile. „Dávat krev jsem začal v roce 1971, to už je 43 let, říká Václav Štěpáník. „Začal jsem vlastně v Dřevohosticích v cukrovaru. Tenkrát to bylo tak, že se transfusní stanice přestěhovala do ubytovny sezonních dělníků, když cukrovar skončil. Tam se dávalo jednou za rok, všichni ze spádových obcí kolem Dřevohostic. Tam jsem byl tak třikrát, no a pak nás autobus svážel jednou ročně do Přerova. Pětadvacetkrát jsem dával v Přerově a pak jsem přešel do Kroměříže.  Později se začalo dávat vícekrát do roka a já myslím ani rok nevynechal.“ Zdraví má dobré, po odběru se nikdy necítil špatně, v dárcovství mu doporučili pokračovat i po šedesátých narozeninách. Se svou krevní skupinou 0 Rh negativní je univerzálním dárcem. Sám krev nikdy nepotřeboval, ani nikdo z jeho rodiny. „Člověk ale nikdy neví,“ říká Václav Štěpáník. Dárcovství není podle něj nic výjimečného a ani nezabere moc času. Chce to jen každé tři měsíce absolvovat dnes už jednoduchou zdravotní prohlídku a samotný odběr pak trvá do deseti minut. Darovat krev by podle něj měli hlavně ti, kdo mohou potenciálně způsobit úraz druhému, například řidiči.
msch



Design By Macik