Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Padl jeden z městských dominantních stromů

Topol černý, forma „Italica“, rostoucí na křižovatce Chvalčov-Hostýn v místě zvaném „U Benetkového“ bylo po všech snahách o jeho zachování nutné skácet. Během posledních let se stal jeho zdravotní stav natolik kritickým, že akutně hrozilo jeho rozlomení a pád. Strom byl, pokud jde o harmonogram kácení, společně s dalšími dvaceti dřevinami na teritoriu města zařazen do etapy s vysokým stupněm naléhavosti.


Tento dominantní strom s průměrem kmene 1,5 metru byl v minulosti několikrát ořezán, aby déle vydržel a nepředstavoval pro frekventovanou křižovatku pod sebou nebezpečí.  Rozsah hniloby a dutiny kmene už ale byl příliš velký. Topol patří obecně ke krátkověkým dřevinám, proto je možné říct, že samotná existence tohoto solitéru  v uvedené lokalitě po tak dlouhou dobu byla pozoruhodná. Podle slov pamětníků a dobových fotografií lze jeho stáří odhadovat asi na 100 let.
Jak uvedl Ing. Tomáš Svačina, v loňském roce zajistil Odbor životního prostředí MěÚ  Bystřice pod Hostýnem pravidelnou  inventarizaci části dřevin na území města. Součástí inventarizace je posoudit, zda stromy nemohou být nebezpečné svému okolí, zda nehrozí padání větví na komunikace a chodníky či  celkové selhání. U některých dřevin nelze vzhledem k jejich stavu zajistit provozní bezpečnost ořezem, proto je bohužel nutné přistoupit k jejich kácení.


Město i letos pokračuje v regeneraci zeleně na svém území. Od jara do podzimu 2014 by mělo být odborně ošetřeno přes 50 vzrostlých stromů, především v Zahájeném. Arboristé provedou zejména zdravotní a bezpečnostní řezy stromů, u některých budou také instalovat bezpečnostní vazby. Cílem je, aby vzrostlé stromy, které mají ve městě nezastupitelnou funkci, neohrožovaly obyvatele.

Práce jsou součástí projektu, který počítá s průběžným ošetřováním všech asi 2 000 stromů ve městě. Město už předloni na podzim vykácelo asi 50 rizikových stromů, loni nechalo ošetřit 177 stromů včetně vzácné platanové aleje před zámkem a stromů na nábřeží Bystřičky. Loni město vysadilo 60 nových stromů, letos má být vysazeno dalších 50.
msch



Design By Macik