Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Holubičky otrhány po devětapadesáté

Na podzim Valašský soubor písní a tanců Rusava oslavil šedesátku a kulaté výročí se přiblížilo i Valašskému bálu. O prvním únorovém večeru otrhali rozdovádění ogaři pro své cérky rusavské holubičky už po devětapadesáté, a tak jako tolikrát předtím ani tentokrát neodolala jejich silným rukám  jediná z papírových trofejí K zemi se nakonec poroučela i nejvýše pověšená královnička.


Tanečníci a tanečnice, krojovaní i „civilní“, i letos zaplnili do posledního místečka taneční sál Společenského domu Sušil. Krojovaný bál má v Bystřici i jejím širokém okolí mnoho příznivců a již čtrnáct dní před bálem byly místenky vyprodány. A taková přízeň je zároveň velkým závazkem. Členové souboru se maximálně snaží naplnit veškerá očekávání stálých příznivců,  ať už se jedná o nabídku bufetu, v němž nesměly chybět výborné domácí frgály, kyselice a slivovička, o nabídku hudební, domácí stálice Cimbálové muziky Rusava a Bukovinka doplnili sympatičtí muzikanti z Cimbálové muziky Kordulka a Ľudové hudba Skaličan, či o nabídku programovou.


Plesový harmonogram je léty prověřený. Jen krojovaných je každým rokem více a více. Zvláště při polonéze se na taneční parket všichni krojovaní tanečníci málem ani nevešli. Pod papírovými holubičkami se míhaly letos především valašské kroje, barevností mezi nimi ale zazářily i ty hanácké, záhorské či ukrajinské. Snad jen přátelé z německého Salzkottenu letos chyběli – mají moc práce s výstavbou Bystřického náměstí.


Po polonéze už šlo všechno jak na drátkách. Osvědčená moderátorsko-muzikantská dvojice Markéta Müllerová a Radek Cáhlík přivítala hosty, poděkovala dárcům, seznámila veřejnost se změnami rodinných stavů některých muzikantů a muzikantek, připomněla životní jubilea a uvedla taneční vystoupení. Letos se o ně postarala nejvytančenější a pak i nejmladší skupina Rusavy a také hosté ze souboru Vsacané.


I tentokrát byla na programu soutěž odzemkářů a zkušená odborná porota už si brousila zuby na mladé tanečníky. Ovšem tentokrát jen málo ogarů sebralo odvahu, aby se do náročného klání přihlásili. O odzemek ale návštěvníci ochuzeni nebyli. V nesoutěžní přehlídce se publiku při společném odzemku předvedli všichni odzemkáři v sále – bývalí i současní tanečníci souborů i skupinka nadšených „amatérských“ příznivců valašského folkloru z Chvalčova, kteří si náročný mužský tanec chtěli vyzkoušet. Porota všechno bedlivě sledovala a přesto, že oficiální soutěž byla zrušena, rozhodli se porotci nakonec přece jen vyhlásit ty nejšikovnější odzemkáře. Valaška pro vítěze nakonec zůstala doma – nejlepším tanečníkem odzemku byl na bystřickém bále vyhlášen Jakub Stanovský.


Pak se opět tančilo. Valašské, slovácké i slovenské melodie se nesly nejen sálem, ale i předsálím a dalšími prostorami společenského domu až do brzkých ranních hodin. Taneční veselí pak ukončil tanec z nejveselejších – Adam. Stejně jako loni se po této taneční hře ještě někteří návštěvníci pokusili upravit – zakasat košile a narazit klobouk správně do čela, aby se skryly veselením zarudlé unavené oči. Ovšem pak už byl přece jen čas vypravit se domů. Samozřejmě s ulovenou holubičkou v hrsti a cérkou po pravici. Taky se už nemůžete dočkat, až se na Valašském bále v Bystřici sejdeme po šedesáté?


Alžběta Vejrostová



Design By Macik