Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Myslí, srdcem, rukama, 3D tiskárnou

Logo

Střední škola nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem byla vybrána mezi tzv. majákové školy Zlínského kraje, aby se spolu s dalšími vybranými středními školami, centry technického vzdělání, stala součástí projektu, který myslí na budoucí generace a vzdělává pro konkurenceschopnost. Tato aktivita reaguje na vývoj ve společnosti, kde zvolna začíná chybět kvalifikovaná technická pracovní síla.


To, že řemeslo má zlaté dno, tvrdili již dávno naši předkové. Dnešní skutečnost je taková, že mnoho teenagerů tráví veškerý volný čas u počítačů, v lepším případě má sofistikovaný volnočasový program, ale vytrácí se možnost sáhnout si v dílně na reálný materiál a vlastníma rukama v potu tváře něco vyrobit. A už vůbec chybí propojení obou těchto oblastí.
Naše škola proto využila možnosti a vstoupila  spolu se základními školami T. G. Masaryka a Bratrství Čechů a Slováků z Bystřice pod Hostýnem a 1. ZŠ A 2. ZŠ Holešov do projektu, který má ukázat nastupující mladé generaci jak kouzlo řemesla v jeho reálné podobě, tak i propojení do atraktivního 3D světa. Umožní všem žákům ZŠ a SŠ projít si celou cestu od vlastnoruční výroby prostorových modelů přes jejich 3D skenování až k 3D tisku původního modelu – tedy od reálného k virtuálnímu (napodobujícímu skutečné vnímání prostoru) a zpět.


Právě ve správně dávkovaném spojení obou ingrediencí je budoucnost. Nicméně probouzet v nastupující generaci zájem o technické obory je třeba již od základní školy, a pokud tento prvek společnost zanedbá, bude mít v budoucnu skutečně vážný problém s nedostatkem technicky vzdělané pracovní síly.


Probíhající projekt je první vlaštovkou tohoto typu a sklízí velký ohlas u žáků i učitelů. Žáky velmi baví, když si mohou vyrobit model i podle svého návrhu a vidí, jak jim pod rukama vzniká něco, co má smysl. Tento projekt vytváří partnerství sítí, žákům a studentům otvírá nové možnosti v propojení reality s virtualitou, a především učí mladé lidi vážit si práce, vážit si sám sebe a ujasnit si svou profesní dráhu.


Projekt s názvem Centra přírodovědného a technického vzdělávání pro moderní výuku žáků středních a základních škol ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44.0010 je podpořen z projektu ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Bude probíhat i v dalších letech a přinese i spolupráci základní a střední školy v oblastech využití prostorů a vybavení naší školy při výuce žáků spolupracujících základních škol. 


Ing. Aleš Zapletal, ředitel školy



Design By Macik