Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ohlédnutí za činností a historií klubu důchodců

Klub důchodců v Bystřici pod Hostýnem byl založen 1. 12. 1963. tehdejší městský národní výbor pro něj upravil dům č. p. 634 v Mlýnské ulici po paní učitelce Anně Grmelové. Senioři se zde scházeli až do roku 1987 a jejich činnost byla bohatá. V listopadu 1986 byl manželi Zdeňkou a Karlem Svobodovými darován městu pro klub důchodců dům č. p. 575 v Palackého ulici. Od roku 1987 se v něm scházejí občané seniorského věku a tráví zde v příjemném prostředí volný čas. V roce 1987 měl klub důchodců 153 členů. Scházeli se v různých kroužcích – cvičení, pletení a ruční práce, turistický, filmový a karetní kroužek. Pořádali vycházky, vlastivědné a poznávací zájezdy do blízkého okolí (Prostějov, Olomouc – Svatý Kopeček, Luhačovice, Moravský Kras, severní a jižní Morava, Beskydy, Javoříčko, Opava.  Navštívili i vzdálenější města (Praha, Brno, Piešťany, Nitra, Čadca). Městský národní výbor se dle možností finančně podílel a činnosti klubu důchodců.


Jak běžela léta, členkám a členům klubu přibývaly zdravotní problémy a ubývalo sil. Změnily se politické i sociální poměry. Všichni mladší a zdatní senioři se snažili podnikat, pracovali i v důchodovém věku, pomáhali s hlídáním vnoučat. Noví mladší senioři neměli zájem o tento způsob vyplnění volného času nebo nemohli ze zdravotních či jiných důvodů do klubu docházet. V roce 2000 měl klub důchodců 91 členek a členů, kteří se v rámci svých sil a zdraví v klubovně scházeli, i když činnost nebyla tak rozsáhlá. V letech 2010–2013 proběhla zásluhou městského úřadu v klubu důchodců rekonstrukce. Byla provedena výměna oken, topení, oprava části vodoinstalace, byl zaveden internet. Do klubu přišlo osm nových členek a členů.


Díky příspěvku z grantového fondu města, který jsme v roce 2013 dostali poprvé, nám bylo umožněno rozšířit a zkvalitnit činnost klubu důchodců. Pořádáme pravidelná setkání v klubovně, kulturní akce cvičení, výlety. Zúčastnili jsme se Koncertu pro Hostýn v bazilice Nanebevzetí Panny Marie, Bystřických zámeckých slavností, Cestování v čase s obyvateli bystřického zámku. Navštívili jsme Muzeum Kroměřížska, Květnou zahradu, Florii Kroměříž, Teplice nad Bečvou. Nezapomínáme ani na nemocné a méně pohyblivé členy – navštěvujeme je u příležitosti jejich životních výročí s gratulací a dárečkem. Všichni, kdo  se nemohli zúčastnit společných kulturních akcí, dostali v roce 2013 příspěvek na rehabilitační masáže. Méně pohyblivým byly masáže umožněny v domácím prostředí. Velmi příjemná jsou tradiční společná setkání doplněná pohoštěním hudbou pořádaná v květnu ke Dni matek a před Vánocemi. Pravidelně se jich účastní i starosta města Zdeněk Pánek. Velmi si vážíme toho, že přichází mezi nás a informuje o aktuálním dění ve městě a o všem, co nás zajímá.


Děkujeme městu Bystřice pod Hostýnem za zajištění provozu klubu důchodců po materiálně technické stránce a za přispění formou grantu na naši činnost v roce 2013. Zveme občanky a občany seniorského věku ke smysluplnému trávení volného času. Přijďte mezi nás.
        
samospráva klubu důchodců



Design By Macik