Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak se vyvarovat nejčastější chyby při přepisu automobilu?

Provozované vozidlo, u kterého dochází k přepisu majitele, musí mít dle zákona sjednané povinné ručení a nemělo by tak dojít ke vzniku nepojištěného období. Tato situace ale běžně nastává, a to ve chvíli, kdy původní vlastník zruší na základě kupní smlouvy povinné ručení, ale nový majitel s uzavřením nového vyčkává na zápis do registru vozidel.

Majitel se často mylně domnívá, že je vlastníkem vozidla, až když je jeho jméno zapsáno ve velkém technickém průkazu. Stává se ale majitelem už při uzavření kupní smlouvy a má povinnost sjednat za vozidlo ihned nové povinné ručení. Pokud ještě nezná všechny údaje nebo očekává třeba změnu SPZ, je možné sjednat povinné ručení i bez těchto informací a do smlouvy je doplnit později.

• Provozované vozidlo nesmí být nepojištěné ani jeden den.
• Povinné ručení je nutné sjednat k datu, kdy se stanete vlastníkem vozu, tedy k datu uvedenému v kupní smlouvě.
• Nespoléhat na pojištění prodávajícího. Pokud ho zruší, tak vám vznikne nepojištěné období.
• Při pořízení auta nečekat až na změny (přehlášení) v registru vozidel, prodávající  mohl povinné ručení zrušit ještě před přepisem vozidla, a vaše vozidlo je proto nepojištěné.
• Povinné ručení si sjednejte, i pokud nemáte v ruce velký technický průkaz a neznáte SPZ, která bude na autě, až ho přihlásíte na sebe.
• SPZ při sjednání neuvádějte a doplňte ji do pojistné smlouvy dodatečně. Povinné ručení si sjednáte okamžitě i přes internet a telefon. Pojištění pak platí od okamžiku, který je uvedený v pojistné smlouvě. Zelená karta a pojistná smlouva vám přijde e-mailem a vy si ji vytisknete.
• Pokud si sjednáváte pojištění na pobočce či u zprostředkovatele, zkontrolujte si v pojistné smlouvě, od kdy vám platí. Odvolávat se na zprostředkovatele, který smlouvu špatně vyplnil (uvedl chybně počátek pojištění), vám při nehodě nepojištěným vozidlem nepomůže. Svým podpisem v pojistné smlouvě jste potvrdili správnost údajů.
• Vozidlo musí být pojištěné, i pokud ho předáte k prodeji do autobazaru nebo na opravu do autoservisu. Pokud ho neplánujete po delší dobu provozovat, tak uložte SPZ do depozita na registru vozidel a dočasně ho odhlaste.
• Pozor, dočasně odhlášené vozidlo bez SPZ v žádném případě nesmí na veřejnou komunikaci.
• Pojistit se nikdy nelze zpětně.

Bc. Jaroslav Šenkyřík,
Odbor dopravně správní, MěÚ Bystřice pod Hostýnem 



Design By Macik