Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Radost slaví pětatřicetiny

Od slavnostního otevření největší moderní bystřické mateřské školy na Schwaigrově náměstí 1. 5. 1979 uplynulo už 35 let. Školka stojí téměř v centru města, v krásném prostředí upraveného parku. Snad i proto nikdy neměla o děti nouzi. Během uplynulých 35 let školkou prošlo na 1 300 bystřických občánků.


Závodní mateřská škola byla na konci 70. let 20. století vybudována ze sdružených prostředků tehdejších bystřických závodů – TON, Jihomoravské dřevařské závody, Loana, Šohaj, Lacrum, Zemědělské družstvo, Potraviny, Čemolen a Hostýnské papírny. Tyto závody měly přednostní právo na umístění dětí svých zaměstnanců do školky. První ředitelkou se stala Stanislava Goldmannová, kterou po 11 letech na krátkou dobu vystřídala Věra Buchtová. Pak nastoupila do funkce ředitelky Milena Lipnerová  a školku vedla celých 17 let. V současné době mateřskou školu Radost na Schwaigrově náměstí řídí Hana Mikulíková.


Výhodou školy je vlastní jídelna, zrekonstruovaná v r. 2008, která dodává stravu i do ostatních mateřských škol v Bystřici pod Hostýnem a základní a mateřské školy ve Vítonicích. O provoz se stará vedoucí školní jídelny Marie Grentková se svým kolektivem plně kvalifikovaných kuchařek. Od dokončení výstavby domu s pečovatelskou službou umožňuje mateřská škola odběr obědů nejen starším spoluobčanům, ale i široké veřejnosti. Školní jídelny pro předškoláky existují ve městě už 50 let.


Roku 1992 přešla závodní mateřská škola pod správu města a k jejímu názvu bylo připojeno slovíčko Radost. Město Bystřice pod Hostýnem jako zřizovatel mateřské školy uskutečnilo v posledních letech několik rekonstrukcí školní budovy, poslední v celkové  hodnotě 16 miliónů korun.


Radost je přitažlivá nejen pro svou polohu a moderní vzezření, ale hlavně svými aktivitami. Má také nadstandardní logopedickou třídu a jsou zde podle potřeby integrovány i děti se zdravotním postižením. Budova školky je vybavena bezbariérovým vstupem, na jehož financování se podílela Nadace Olgy Havlové a Konta Bariéry. V moderní, pěkně vybavené školičce a krásné zahradě je možné uplatňovat požadavky na nové trendy ve výchovně vzdělávací práci a rozvíjet aktivity dětí tak, aby prožily pohodové a bezstarostné období předškolního věku a připravily se na vstup do 1. třídy základní školy.


Všichni si přejeme, aby se opravdová RADOST z názvu naší mateřské školy objevovala v každodenním životě našich dětí i poté, co vyrostou a školku opustí.

Kolektiv MŠ Radost



Design By Macik